6 természetes gyógymód felhúzódott íny kezelésére

A felhúzódott íny nagyon zavaró és kellemetlen tud lenni. Erről akkor beszélünk, mikor az íny felhúzódik a fogról, aminek következtében egy rés keletkezik, ez pedig nagyon jó hely a baktériumok számára. Örökletes hajlam, ínybetegség, nem megfelelő szájhigiénia és dohányzás is lehet a kiváltó oka.

A felhúzódott ínnyel foglalkozni kell, magától nem fog elmúlni. Ha nem kezeljük, elfertőződhet és akár a fog elvesztéséhez is vezethet. Azonban ne higgyük, hogy eljött a világvége, ha az íny felhúzódását látjuk a tükörben. Több megoldás is létezik!

1. Olajrágás

Az olajrágás segíthet megelőzni az íny felhúzódását. A szezámolaj nagyszerű erre a célra, mivel összetevői hatékonyak a fogkővel és a plakkokkal szemben. Ezzel a módszerrel még annak megindulása előtt gátat szabhatunk az íny felhúzódásának. Negyed bögre szezámolajjal öblítsük át a szánkat. Ha előtte felmelegítjük az olajat, még inkább aktiválhatjuk annak hatóanyagait, melyek megvédik az ínyt és a fogakat a méreganyagoktól. Ezenkívül a meleg olaj egyfajta védőréteget jelent az íny számára, melyek a baktériumok nem tudnak áthatolni.

2. Zöld tea

Gyulladt ínyre és fertőzést okozó betegségek ellen is használhatjuk. Mindennap igyunk meg egy bögre zöld teát, hogy ínyeink egészségesek és erősek maradjanak.

3. Aloe Vera

Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásairól ismert, ezekkel tud védelmet nyújtani az íny számára a fertőzések megelőzésével, de a már fennálló fertőzések kezelésére is alkalmas. Csupán annyit kell tennünk, hogy aloe vera géllel bekenjük az ínyt fogmosás után vagy étkezések után szájöblítéshez használjuk.

4. Eukaliptusz olaj

Az esszenciális eukaliptusz olaj elpusztítja a szájban élősködő baktériumokat és csökkenti a gyulladást a duzzadt, fertőzött ínyben. Védő hatásai elősegítik az új szövetek növekedését és csökkentik az irritációt.

Keveset tegyünk belőle közvetlenül az ínyre, hagyjuk hatni néhány másodpercig, majd vízzel öblítsük ki. Ha mindennap használjuk, a fertőzött íny gyorsabban gyógyul, a szájüreg pedig védett lesz a káros anyagokkal szemben.

5. Mirha

A mirha egyfajta gyanta, amit szintén használhatjuk felhúzódott íny kezelésére. Erősíti az ínyt és ellenállóbbá teszi a baktériumokkal és fertőzésekkel szemben. Mirhával naponta több alkalommal is öblögethetünk vagy kenőcs formájában közvetlenül az ínyre kenhetjük.

6. Egérfarkfű

Fertőzésellenes és összehúzó hatással rendelkezik, tisztítja az ínyt és megelőzi annak károsodását. Az egérfarkfű virágával vagy leveleivel dörzsöljük át az ínyt, hogy megelőzzük a fertőzést és az íny felhúzódását.