Sütőben sült húsos tepertő, sokkal egyszerűbb így és nem kell utána konyhát takarítani

Kedves Mindenki, amikor azt mondják nekem, vegyél egy kis felvágottat reggelire, azt szoktam mondani, inkább sütök egy kis húsos tepertőt, mert tudom legalább mit eszek. Régebben lábasban sütöttem, de amikor lőtt egyet nem úszta meg a konyha fala. Már csak addig van lábasban, ameddig picike vízben állandó forgatás mellett átpárolom, -közepes hőfokon ameddig a nyers színét el nem veszti a húsos hasaalja, ez kb 15 perc.

Ráteszek egy kevés házi zsírt, azzal együtt is néhányszor átforgatom, megvárom hogy kezdje a saját zsírját megengedni (ha rákezdi a pukkadozást, lefedem) pár percre. Majd félre húzom, megvárom ameddig megnyugszik és belerakom a sütőbe a kevés kis zsírjával, lefedem fóliával és csak az utolsó 5-10 percre veszem le, akkor dobok rá 2 gerezd fokhagymát szeletelve. Mindvégig 120 fokon sül, ameddig szépen pirosodik, pecsenyésen hagyom.

Túl nem szabad sütni, mert száraz és kemény lesz. Semmi baj nincs vele azóta, és még magára is hagyhatom. Nekem nagyon finom, melegen, friss kenyérrel, csemege uborkával. Sült zsírja magában is kenyérre finom, paprikával, uborkával, paradicsommal. Pár napig őrzi az ízét. Jó étvágyat kívánok!

Edit Andrea Sarkady konyhájából