A gyerek a család tükre! Ha szófogadatlan, folyton rosszalkodik, akkor a családban van a gond!

A pszichológusok tapasztalatai azt mutatják, hogy sok olyan szülő létezik, aki segítségért kiált a gyerekneveléssel kapcsolatban, mert a gyerek problémás, kezelhetetlen és ilyenkor a szülők szakembertől várják a segítséget.

Vajon van olyan, hogy problémás gyerek? A kérdésre határozott nem a válasz. Csak problémás szülők vannak, a gyerek pedig a család tükörképe, akiben minden tükröződik: a szülők közötti probléma, a konfliktusok, a gyerek és a szülő közötti kapcsolat és még sok minden más dolog.

Ezekben az esetekben mondhatjuk azt, hogy a tükör görbe? Ebben a görbetükörben visszatükröződik a gyerek negatív viselkedése és a kezelhetetlensége.

Néha a gyerek e fajta viselkedésén lehet változtatni vagy teljesen meg lehet szüntetni, ha a szülők változtatnak a viselkedésükön és példát mutatnak a gyereknek. Ezek a változások jó hatással vannak a gyerekre, de sajnos ilyen esetek elég ritkán fordulnak elő, mert a szülők nem jutnak közös megegyezésre és tovább folytatódnak a konfliktusok, de a gyerektől mégis elvárják, hogy megváltozzon.

A mai generációval nem az a probléma, hogy nehézségeik vannak, hanem az, hogy szükségük van egy egészséges környezetre a fejlődéshez.

Van néhány szülőtípus, akik nagyon káros hatással vannak a gyerek fejlődésére:

Nagylelkű szülők

„Az én gyerekem ne szenvedjen hiányt semmiben”. Ezeknek a szülőknek a többsége nem jó módú, sőt éppen az ellenkezője jellemző rájuk, de mégis az az elvük, ha a gyerek akar valamit akkor azt meg kell kapnia, nem számít, hogy szüksége van-e az adott dologra, vagy nincs.

Ezek a szülők a szeretetet a vásárlással kompenzálják. A gyereknek szeretetre és odafigyelésre van szüksége és nem drága játékokra. Azért nem kell egy szülőnek drága játékot vásárolnia, hogy a gyerek ne zavarja őt egy ideig.
Ugyanakkor ezek a szülők felvesznek egy dajkát a gyerekük mellé, egy olyan személyt, aki még egyetemet is végzett, hogy a gyerek intellektuálisan is fejlődjön.

A nagylelkű szülők mindent megadnak a gyermeküknek és a következőket gondolják: ” A gyerekeimnek meg van mindene, most már végre foglalkozhatok magammal” .

Aggódó szülők

Az aggódó szülők gondolata mindig a gyerekük körül forog, ők aggódnak a gyerek minden mozdulatáért. A legrosszabb dolog a szülők félelme. Az ilyen szülők attól félnek, hogy a gyermekük nem képes valamit megcsinálni a segítségük nélkül. Az ilyen gyerekekből viszont sokszor elkényeztetett, követelőző kamaszok lesznek, akik kezelhetetlenek.

Fáradt szülők

A fáradt szülők már a gyerekük születése előtt elfáradtak. Az ilyen szülők azt gondolják, hogy a gyereknevelés nem is nehéz feladat, de amikor szembesülnek az apróbb nehézségekkel, akkor megrémülnek. Ők nem erre számítottak.
Ezeknek a szülőknek a kulcsszavai a következők: Ne szaladgálj! Ne mássz! Ne csináld ezt, ne csináld azt! A végén azt mondják a gyereknek „Elegem van belőled”. Nem gondolták, hogy a gyereknevelés ilyen nehéz, ezért megpróbálják mindentől tiltani a gyereket, de ez nem megy.

Jegyezzük meg egy gyerek számára a legfájdalmasabb dolog amikor nem figyelnek rá a szerettei, sőt még egy felnőtt ember számára is. A gyereknek nagyon fontos, hogy a szülei figyeljenek rá és ezért bármire képes, mindent megtesz azért, hogy felhívja magára a figyelmet.

A tökéletes szülők

A tökéletes szülők mindig azt sulykolják a gyerekbe, hogy „Te kell a legjobb légy”. Ezek a szülők elvégeztek legalább két egyetemet és arra törekednek, hogy a gyerekük a legszínvonalasabb óvodába és iskolába. Képesek a város másik végébe is elvinni a gyereket különórára, azért, hogy az ő gyerekük legyen a legjobb és a legokosabb. Mi több a tanárokat is megvádolják azzal, hogy nem szentelnek elég figyelmet az ő gyerekük számára.

A szülők akiknek nem úgy sikerültek a dolgaik ahogy szerették volna

Ezek a szülők sok mindenen keresztülmentek az életük során és van egy csomó beteljesítetlenül maradt álmuk. Ők azt szeretnék, ha a gyerekeiken keresztül megvalósíthatnák az álmaikat és ezért kötelezik a gyereket, hogy tanuljon, járjon edzésre, órák hosszát töltsön különféle foglalkozásokon, elfelejtve a gyerekkor játékkal eltöltött óráit.

A szülők akik manipulálnak

Ezek a szülők arra használják a gyereküket, hogy hatással legyenek a férjükre, feleségükre vagy a családra. A kifejezés, hogy  „Nem nekem kell, hanem a gyereknek” szinte mindennap hallható tőlük. A gyerek minél esetlenebb vagy minél betegesebb, a szülők annál jobban tudnak hatni a család többi tagjára. Az ilyen szülők próbálnak egy olyan légkört fenntartani a családban, amelyik mindég a gyerek problémáit helyezi a középpontba.

A fentiekben leírtak nagyon tanulságos dolgok, ezért figyeljünk oda, hogyan viselkedünk, mert nem a gyerekeink problémásak, hanem mi vagyunk azok!