A hatalmas tűz ellenére, megmenekül a Notre-Dame orgonája

Április 16-án, Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire tájékoztatta az embereket, hogy a székesegyház felbecsülhetetlen értékű orgonája megmenekült, a hatalmas tűz ellenére.

Az alpolgármester azt is elmondta, hogy mivel a tüzet már sikerült eloltani, jelenleg a műkincsek védelmére kidolgozott program az egyik legfontosabb feladatuk.

A világhírű nagyorgona története a 14. század első részére nyúlik vissza. Jean de Bruges építette meg az első hangszert. XV. Lajos kérésére, 1730-ban az orgonát ötmanuálosra bővítették, valamint 46 regiszteres lett. A 19. században újabb változások történtek, ekkor Aristide Cavaillé-Coll Barker az orgonát 86 regiszteressé bővítette.

A 20. században az orgona újabb fejlesztéseken ment keresztül, ennek köszönhetően elektronikus vezérlést kapott. Az 1990-es években elvégzett munkálatoknak köszönhetően, számítógépes vezérléssel működik.

Mára már 113 regiszteres és ötmanuálos lett az orgona, ami a világ egyik legcsodálatosabb és legjobb hangszereként híresült el. – írja a nytimes

Mikor az orgonán játszanak

Milyen volt belülről a Katedrális