A japán városokban olyan autóbuszok járnak, amik levegővel mennek és vizet bocsátanak ki, miközben mi az üzemanyagár csökkenésében reménykedünk…

Egy blogger, név szerint Golovnin azt írja a Facebook oldalán, hogy először látott életében olyan, Tokióból induló elővárosi buszokat, amelyek üzemanyagaként hidrogént égettek el a levegő oxigénjének felhasználásával. Ezt más szóval „tüzelőanyag-cellának” is nevezik, és a japánok bár egyelőre nagyon óvatosan, de határozott lépéseket tesznek annak érdekében, hogy titkos reményüket valósággá váltsák, azaz hogy lemondjanak a benzinről, a benzinhajtású motorokról, ha nem is azonnal, de a közeljövőben.

A hidrogénmotor, amely sokaknak ismerős lehet az iskolai tanulmányaiból, hidrogént és oxigént egyesít, amelynek eredményeképpen víz keletkezik, pontosabban hőt és ártalmatlan vízgőzt bocsát ki a légkörbe, és a reakció energiája mozgatja a villanymotort, amely az áramot szolgáltatja a haladáshoz.

A blogger szerint a rendszer szép, maximálisan környezetbarát, de még van egy elég jelentős hátránya, tudniillik egy ilyen autóbusz ára még most is rendkívül magas, továbbá meglehetősen kevés helyen építették ki a megfelelő infrastruktúrát a hidrogén utántöltésére. Példának okáért egy Toyota Mirai, ami egy ugyancsak új, hidrogénhajtású autó, ára körülbelül 63 ezer dollárba kerül.

A japán kormány 2025-re megígérte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy az ilyen autók ára körülbelül 18 ezer dollárra csökkenjen. Folyamatosan bővítik a hidrogénüzemanyag-állomások hálózatát – ugyanakkor az ilyen gépjárműveket főként az önkormányzatok vásárolják annak érdekében, hogy ezzel is példát mutassanak a lakosságnak a környezetvédelem érdekében.

„Ugyanakkor a kereslet egyre nő – a Toyota alig tudja teljesíteni a Mirai megrendeléseit. A fő irány ma, persze, még mindig fennáll: ezek pedig a gazdaságosnak mondott benzin-elektromos hibridautók. Én magam is ilyen hibrid autóval járok, és sokszor elfelejtem, mikor is töltöttem bele utoljára benzint”- állapította meg Golovin.