A karma örök törvénye: Minden visszaszáll ránk, amit másokkal teszünk

Biztosan a kedves olvasóban is felmerült már, hogy miért éppen vele történik meg valami? Vagy akár azon, hogy a környezetünkben található emberek rászolgáltak-e arra, amilyen helyzetbe éppen kerültek? Ha már megfordultak ilyen gondolatok a fejedben, akkor már Te is gondolkodtál a karma törvényein.

Van, aki azt gondolja, mindenki azt kapja az élettől, amit megérdemel. Sokan azt vallják, az élet kiszámíthatatlansága mellett igazságtalan is. A hindu és buddhista életszemlélet azonban megnyugvást hozhat, ha megismerjük a karma valódi törvényeit.

A karma szó jelentése cselekedet, tett. Az alapelv pedig az, hogy bármi, amit teszünk, következményekkel jár. A jó tettek jó következményekkel, míg a rosszak rosszal. A karma törvénye szerint minden cselekedetnek van következménye, és minden eseménynek van oka. Ennek értelmében bármit is csinálunk, az befolyással lesz a jövőnkre. Ha mondjuk egy szerelmi csalódás ér minket, az lehet a következménye egy korábbi (szándékos, vagy akaratlanul elkövetett) negatív cselekedetünknek, de akár a megfelelő partnert is bevonzhatjuk az életünkbe sok jó, pozitív szándékú tettel.

A karma a hindu és a buddhista szemléletben is erősen jelen van, azonban a két tanítás nem teljesen ugyanazon a megközelítésen alapszik. A hinduk minden egyes cselekedet figyelembe vesznek, nem csak a szándékosakat, a buddhisták azonban figyelembe veszik a mérlegelésnél, hogy a tett szándékos volt-e, vagy sem.

A buddhisták szerint a karma befolyásolja, hogy egy ember milyen formában születik majd újjá, mégpedig a jó és rossz szándékú tettek által.

A karma törvénye mindenkit arra figyelmeztet, hogy legyünk megfontoltak, és igyekezzünk jó szándékkal cselekedni, hogy a későbbiekben pozitív okozatokat vonzzunk be. Ha ezt szem előtt tartjuk, életünk könnyen pozitív fordulatot vehet. A rossz szándékú tetteink azonban megbosszulhatják magukat. Ha azt tapasztaljuk, hogy valaki szándékosan ártott nekünk, tudhatod, hogy a karma előbb-utóbb revansot vesz majd az illetőn. Mindenesetre igyekezzünk harag nélkül, pozitív szemlélettel élni, hogy pozitív dolgokat vonzzunk be életünkbe.

Te hiszel a karmában?