A pajzsmirigy rendellenességek megelőzhetőek! Ismerd fel időben a tüneteket és cselekedj!

A pajzsmirigy fontos funkciókat lát el a szervezetben, többek között az anyagcserét szabályozza. Viszont sokaknál lép fel pajzsmirigy probléma, ami lehet alul-, vagy túlműködés. Fontos tudni, hogy mik a pajzsmirigy betegségek tünetei, így időben fel lehet ismerni a problémát és el is lehet kezdeni a kezelést.

20-ból 1 embernél lép fel valamilyen pajzsmirigybetegség, a nőknél gyakoribb az előfordulása.

Pajzsmirigy túlműködés és pajzsmirigy alulműködés

Amennyiben a pajzsmirigy túl sok, vagy túl kevés hormont termel, akkor beszélhetünk alul-, vagy túlműködésről.

Ha nem termel elegendő hormont a pajzsmirigy, akkor alulműködik, ebben az esetben a következő tünetek a legjellemzőbbek: görcsök, izomfájdalom, száraz bőr, koncentrációs zavarok, elvékonyodott hajszálak, fáradtság.

A túlműködés esetén a pajzsmirigy túl sok hormont termel, ilyenkor a következő tünetek a jellemzőek: hasmenés, felgyorsult szívritmus, váratlan fogyás, alvászavarok, idegesség.

A pajzsmirigybetegségek esetén a torokban egy csomó is kialakulhat, ezt nevezik golyvának. Ez a tünet a jódhiányra utal, de a szervezetben felhalmozódott méreganyagok és a krónikus stressz is kiválthatja.

A pajzsmirigybetegségek megelőzése:

Egészséges táplálkozás

Az egészséges étkezés nagyon fontos ahhoz, hogy megőrizhessük az egészségünket. A cukrok, a feldolgozott élelmiszerek, a finomított lisztek fogyasztását érdemes lecsökkenteni. A jód, a cink, az omega-3 zsírsav és a szelén bevitelt azonban növelni kell, ezek hozzájárulnak a pajzsmirigy működéséhez.

Mozgás

A rendszeres testmozgás jó hatással van a pajzsmirigyműködésre. A séta, vagy a kocogás is jót tesz, a lényeg, hogy rendszeresen mozogjunk.

Stressz

A stressz sok betegség kialakulásához hozzájárulhat, többek között a pajzsmirigyműködést is felboríthatja. Ezért fontos, hogy tanuljuk meg levezetni a stresszt. Meditáljunk, jógázzunk, sétáljunk a szabadban, ezek a tevékenységek jó hatással vannak a lélekre és segítenek az ellazulásban.

Szauna

A méreganyagoktól akár a szauna által is megszabadulhatunk. Az izzadással a toxinok is távoznak a szervezetből, így a rendszeres szaunázás nagyon jó hatással van a szervezetre.

A tejtermékek és a glutént tartalmazó élelmiszerek megviselhetik a gyomorműködést, így ha pajzsmirigyproblémára gyanakszunk, ezek fogyasztását is érdemes csökkenteni.

A betegség megelőzéséhez a fenti tényezők hozzájárulhatnak. Ha már kialakult a betegség, akkor a kezelés elengedhetetlen. A fenti tippek azonban elősegíthetik a gyógyulást és gyógyszeres kezelés mellett is ki lehet próbálni őket.