A rendrakás titka: a japán módszer, amivel rendet tarthatsz az otthonodban!

A „Rend mágiája” Marie Kondo könyve, amelyből emberek milliói tanulták meg, hogyan rakjanak rendet az otthonukban és az életükben. Ezt a könyvet már több nyelvre lefordították, hogy bárki el tudja olvasni és mindenkinek a segítségére legyen, a felesleges dolgok kiiktatásában.

Kezdetként meg kell szabadulnunk a felesleges dolgainktól egyszer és mindenkorra,

Ahhoz, hogy ideális rend legyen körülöttünk, be kell fejezzük a dolgaink ide – oda pakolását, ezért nagyon fontos, hogy azok a dolgokat, amelyek már nem hasznosak a számunkra el kell távolítanunk a lakásból.

 1. Ez a dolog örömöt okoz nekünk?

Vegyünk a kezünkbe minden egyes darabot és tegyük fel a kérdést magunknak  „örömet okoz ez a dolog nekem vagy sem?” Csak azokat a dolgainkat tartsuk meg, amelyeknek a látványa vagy tapintása meleg és kellemes érzéssel tölt el bennünket. Ez minden dologra érvényes, kezdve a szoknyától a blúzig, a fényképekig és a könyvekig..

2. Rakjunk rendet egyszerre csak egy helyen

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy egyszerre csinálnak rendet az összes holmi között, minden szobában. Marie Kondo azt javasolja, hogy rendszerezzük a dolgokat: gyűjtsük össze egy helyre őket, majd döntsük el melyik dologra van szükségünk és melyik dolog foglalja a helyet hiába.

3. Függőleges tárolás

Marie Kondo szerint a legpraktikusabb a dolgok függőleges tárolása, így kizárt, hogy „elfeledkezzünk” róluk, mert mindig szem előtt vannak.

4. Az élelmiszerek

Az élelmiszereket különböző formájú és színű csomagolásban tudjuk megvásárolni, amely miatt egy kissé felborul a rend. Egy ideális ötletnek tűnik, ha minden élelmiszernek külön tárolódobozokat vásárolunk és felcímkézzük őket. Így mindig áttekinthető és kényelmesen hozzáférünk az adott élelmiszerhez.

5. A ruháink

A ruháink tárolása esetében nagyon fontos, hogy mindig kéznél legyenek a szezonnak megfelelő darabok. A hasonló stílusú és színű ruhákat egy helyen kellene tartanunk azért, hogy ne vásároljunk olyan holmit, amelyre nincs szükségünk.
Egy másik hasznos ötlet, azokat a ruhákat amelyeket vállfán tárolunk, a hosszúságuk szerint, a legrövidebbel kezdődően rakjuk sorrendbe. Ezzel az egyszerű trükkel a tökéletes rend benyomását keltjük.

6. A táskák

Ürítsük ki a táskánkat minden nap, így „pihennek a táskák”és megértjük, hogy melyek azok a fölösleges dolgok, amelyeket kár magunkkal hordanunk. A táskák tárolására a legjobb módszer, ha egyiket a másikba tesszük, így megmarad a formájuk és helyet is spórolunk. Egy érdekes és hasznos ötlet a táskáink tárolására, az alábbi fotón látható módszer.

6. A fotók

A rengeteg fotó is rendetlenség hatását kelti, főleg ha csak úgy összevissza vannak mindenhol. Ahhoz, hogy megőrizzük a fontos pillanatokat az életünkből, elegendő néhány különleges fotót megtartanunk. A most következő fotón láthattok néhány eredeti ötletet, hogyan díszíthetjük a lakásunkat néhány képpel.

8. A könyvek

Azokat a könyveket amelyektől meg kell szabadulnunk két csoportba osztjuk: az egyik csoportba azok a könyvek tartoznak, amelyeket már rég elolvastunk és nem akarjuk újra kiolvasni, a második csoportba pedig azok a könyvek tartoznak amelyek már évek óta arra várnak, hogy kiolvassuk őket. Így amikor a könyveket szortírozzuk könnyen el tudjuk dönteni, hogy érdemes-e még azokat megtartanunk, amelyeket már kiolvastunk vagy csak a helyet foglalják.

9. A dolgozóasztal

A dolgozóasztalunk nagy segítségünkre van a munkánk elvégzésében, ezért egyrészt fontos, hogy legyen elég hely rajta, másrészt pedig fontos, hogy minden kéznél legyen.Igyekezzünk beszerezni irodai kiegészítőket, hogy mindennek meglegyen a helye és kényelmesen tudjunk dolgozni.

A legtöbben nem akarják kidobni a dolgaikat, de erre nincs is szükség. A régi dolgainkat elajándékozhatjuk, ezzel jót cselekszünk és már nem is fogjuk annyira bánni, ha megszabadultunk egy tárgytól amihez kötődtünk, de felesleges a számunkra.