A tudósok felfedezték a műanyagot evő férgeket! És ez egy valóban nagyszerű hír a bolygónk számára

A világon minden egyes percben 2 millió műanyag flakont használunk. Az évek során felhalmozódott műanyaghegyeket nehéz elképzelni. A tudósok igyekeznek erre a problémára megoldást találni, és egyes kormányok elkezdték korlátozni a műanyag felhasználását. Mindazonáltal a probléma a mai napig továbbra is igencsak komoly. A helyzet azonban egyetlen féreggel megmenthető. Ez a váratlan felfedezés arra késztette a tudósokat, hogy kutatást végezzenek, és eredményeik pozitívak voltak!

Szerkesztőségünk most elárulja kedves olvasóinak, mi is ez a kis, de annál hatékonyabb állat, ami hőssé válhat és megtisztíthatja bolygónkat a műanyag hulladékból.

Ez a féreg valójában egy hernyó, amit viaszkukacnak hívnak. Nevét onnan kapta, hogy a méhcsaládok parazitája, ami viaszt eszik. A viaszkukacot boltban is megvásárolhatjuk, hiszen takarmányként adják terráriumban élő állatok, mint például a gyíkok számára. Sőt, néhány kísérletben a viaszkukaccal kiválthatóak akár még az emlősállatok is. És mint azt már említettük, nemrég ismertté vált, hogy ez a kukac képes megakadályozni, hogy a bolygónkat teljesen elborítsa a szemét.

Az, hogy ez a hernyó képes megemészteni a műanyagot, teljesen véletlenül derült ki. Federica Bertocchini professzor jött erre rá, aki méhészkedéssel is foglalkozik. Egyszer, amikor a méhkasból eltávolította a parazitának számító viaszkukacokat, azokat egy műanyag zacskóba tette. Azonban a kukacok szó szerint kirágták magukat a zacskóból! Más tudósokkal (Paolo Bombelli és Christopher J. Howe) kutatásba fogott, aminek eredményeképpen 100 kukaccal feletettek egy egész műanyag zacskót.

A férgeket műanyag zacskókba helyezték, amin 40 perc után lyukak kezdtek el megjelenni. 12 óra elteltével a műanyag tömege 92 mg-mal csökkent. Ráadásul kiderült, hogy a férgek nem csak szétrágják, hanem valóban megemésztik a műanyagot, mert annak kémiai kötéseit képesek felbontani.

A tudósok úgy vélik, hogy a titok a férgek gyomra által termelt enzimben rejlik, aminek segítségével képesek megemészteni a műanyagot. Annyira nem meglepő a dolog, ha tudjuk, hogy a viasz kémiai kötése nagyon hasonlít a műanyag zacskóéhoz (ami polietilén), így a viaszra tekinthetünk úgy, min egyfajta „természetes műanyagra”.

Miután a kutatók megértik, hogy hogyan kell használni az enzimet és hogyan működik az emésztési folyamat ebben a féregben, egy lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy véglegesen képesek legyünk megoldani a műanyag szemét problémáját.

Te odafigyelsz arra, hogy lehetőleg kevés műanyag szemetet termelj? Vagy van saját újrafelhasználási, ártalmatlanítási módszered? Oszd meg velünk!