A tudósok szerint a romboló emberi tevékenység miatt egymillió faj pusztulhat ki

Az ENSZ tudósai szerint akár egymillió növény és állatfaj halhat ki az emberi tevékenység okozta környezetpusztítás miatt. A teljes jelentést Párizsban hozza majd nyilvánosságra a szervezet. AZ ENSZ úgynevezett globális értékelési indexe részletezi a biológiai sokféleség csökkenését, és annak negatív hatásait az emberekre nézve – a szakértők szerint a folyamat összefügg a klímaváltozással.

A jelentés kiemeli: Gyors, globális gazdasági és politikai lépések nélkül bolygónkat ökológiai katasztrófa fogja sújtani

A közel kétezer oldalas jelentés három évig készült. Leszögezi, hogy nem egy ismeretlen eredetű probléma okozza a bajt, a mai vészhelyzet döntően az emberi tevékenység számlájára írható. A tömeges erdőírtások, a vizek szennyezése, és a károsanyag kibocsátás megrongálták a Föld levegő-megújítási képességét, a termőföldeket, és az ivóvízkészleteket is.

“A fajok, az ökoszisztémák, és a genetikai sokféleség elvesztése már most globális és generációs fenyegetést jelent az emberi életminőségre” – mondta Sir Robert Watson, a biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal foglalkozó kormányközi tudománypolitikai platform (IPBES) elnöke. A Watson által vezetett platform szerint az elkövetkező évtizedek kulcsfontosságúak lesznek, a probléma csak nemzetközi összefogással, és tudományosan megalapozott döntésekkel orvosolható.

“Azt mondanám a jelenlegi helyzetre, hogy “Fiúk, bajban vagyunk”, de még megoldhatjuk a problémát” – mondta Watson a BBC-nek.

A jelentés megállapításainak következtében máris több száz aktivista írta alá a WWF kezdeményezésére azt a nyílt levelet, amely azonnali politikai fellépésre szólítja fel az országok vezetőit. “Még mindig van időnk, hogy megvédjük azt, ami megmaradt, és hogy elkezdjük a természet helyreállítását” – olvasható a levélben.

Ehhez azonban radikális változtatásokra van szükség, beleértve az energiahasználatot, az ételek előállítását, és a hulladékkezelést is. Ahhoz viszont, hogy ez a gyakorlatban is megvalósulhasson, határozott fellépésre van szükség a világ vezetőitől. Az erdőirtás például már nem csak egzotikus állatokat veszélyeztet, hanem olyan fajokat is, mint a méhek, vagy a sündisznók.