Amire sosem szeretünk gondolni, mégis kell: mit tegyünk, ha eldugul a mosogató vagy a vécé?

duguláselhárítás Budapest
duguláselhárítás Budapest

A címben szereplő kérdésre az volna a legtermészetesebb válasz, hogy hívjunk szakembert. Azonban vannak olyan esetek, amikor nem is olyan nagy a probléma, mint elsőre látszik, így mi magunk is könnyedén meg tudjuk oldani. Nézzünk tehát néhány módszert arra, hogy miként tudjuk elhárítani házilag a problémát.

Mitől dugulhat el?

Amit érdemes először tudnunk nőként, hogy megismerjük a vizesblokkok természetét. A mosogatócsapnál általában a nem megfelelő vízmennyiség használata képes felgyűjteni a szifonban a mosószer és az ételmaradék által keletkező képződményeket, amelyek dugulást okozhatnak. Ezt úgy lehet megelőzni, ha minden mosogatás után egy kis forró vizet ráengedünk a lefolyóra. Ez megelőzi, hogy a maradék szilárd masszává álljon össze. A másik gyakori ok, ha például egy nyaralóban ritkán használják a csapot. Ilyenkor leülepszik és beszárad a szifonba a törmelék, ami később dugulást okozhat. Vécé esetében szintén ugyanilyen problémákkal lehet számolni. A nem megfelelő öblítés képes eltömíteni a csöveket. Ugyanez a helyzet akkor is, ha nedves törlőkendőt dobunk a vécébe, vagy a felmosó vödör sáros tartalmát öntjük bele. Mindkettő megakadhat idővel a csövekben és általuk létrejöhet a dugulás.

Hogyan háríthatjuk el a dugulást házi módszerekkel?

Dugulás esetén az első teendő, hogy nagy nyomású meleg vízzel megpróbáljuk feloldani a torlaszt. Vécé esetében is ugyanez a helyzet. Ha ez nem válik be, jöhetnek egyéb megoldások. Az ecet és a szódabikarbóna kombinációja egy olyan erős elegyet képez, ami képes lehet az egyszerűbb dugulásokat feloldani. Ehhez már csak egy jó pumpa kell, és lehet, hogy szakember nélkül is sikerül megoldanunk a problémát. Fontos megjegyezni, lehet, hogy percekig pumpálnunk kell, mire megindul a víz. Ha ez sem hoz eredményt, akkor már fordulhatunk az erősebb vegyszerek irányába. Általában savas vagy lúgos duguláselhárító vegyszereket lehet kapni a boltokban, amelyek képesek feloldani a zsiradékból és más anyagokból álló képleteket. Az ilyen vegyszereket érdemes néhány óráig leöblítés nélkül állni hagyni, hadd tegyék a dolguk. Nagyon fontos ebben az esetben, hogy ne kombináljuk a különféle vegyszereket: így olyan mérgező gőzöket állíthatunk elő, amik akár egészségünket is veszélyeztetik! Ezért mindig csak egyféle vegyszert használjunk. Sósavat pedig semmi esetben se alkalmazzunk töményen.

Ha mégis szakembert kell hívnunk

Ha sem a házi módszerek, sem pedig a bolti anyagok nem oldják meg a dugulást és nincs kéznél csőgörényünk – akkor érdemes duguláselhárítót hívnunk. A duguláselhárítás Budapest területén szinte bármikor elérhető. Érdemes pontosan kifejtenünk a problémát és azt is, hogy eddig milyen módszerekkel próbálkoztunk, így a szakemberek is könnyebben fel tudnak készülni a megfelelő eszközökkel. Természetesen nem csak ekkor fordulhatunk szaksegítséghez, hiszen rengeteg macerától megkímélhetjük magunkat ez által. Ha egy dugulás többször is felüti a fejét az adott területen, feltétlen keressünk meg egy szakembert vele. Hiába hat ideig-óráig otthoni ügyködésünk, ha a dugulás rendszeresen visszatér, ott valami komolyabb hiba áll a háttérben.