Az érett szeretet

Az ember tudatossággal bíró lény. Gyermekként megéli az anyától való elszakadás élményét, ami szorongóvá teszi. A baba ilyenkor sír. A kérése egyértelmű: Vegyél fel! 

Ebből a szorongó, talaját vesztett kis emberkéből lesz szerencsés esetben az érett szeretetre képes felnőtt. Ám csak akkor, ha minden fejlődési szakaszában megkapta a korának, igényeinek megfelelő szülői szeretetet.

Az érett szeretet nem egy érzés, ami a szívünkben lakozik. Az érett szeretet cselekvés. Élő, fejlődő érzelem, mely tettekben nyilvánul meg. Olyan, mint a láng, tüzet szít a környezetében is. Aki éretten tud szeretni több embert képes  megmozgatni. Az érett felnőtt ember már nem azért szeret és igényli a szeretet, mert szorong, neki már van önbizalma és adni képes. Az ilyen szeretetben már nincs féltékenység és irigység. Az ilyen szeretet az, ami a másikkal együtt örül, őszintén kívánja a másik sikerét, mert a saját szükségletei a megfelelő időben már kielégültek.

Elvárások nélküli szeretet.

Ám mi van azzal a személlyel , aki nem kapott szeretet gyermekkorában? Vajon pótolható e az elmaradt szülői szeretet? A kérdés nagyon összetett, és sokan állítják, hogy sajnos teljes mértékben sosem pótolható. Én nem vagyok ebben szakértő, mégsem ezt gondolom. Fel kell ismerni azt a tényt, hogy az emberek cselekvésének mozgatórugója  a legtöbb esetben a szeretet. Lehet torz formában nyilvánul meg, de jelen van. Rengeteg kommunikációra van szükség és annak felismerésére, hogy a szülők is kaptak valamikor egy csomagot a saját szüleiktől és ezeket a rossz mintákat cipelték tovább. Ki lehet lépni az ördögi körből, mert a szeretet felnőttkorban is tanulható. Kell hozzá egy szerető, védelmező közösség, és annak felismerése, hogy szüleink is gyarló emberek voltak.

Szívből kívánom mindenkinek, hogy felismerje a szeretet a világegyetemben, ahol minden az ember jöttét várta, az éghajlat, a víz, a levegő. Ez a magasabbrendű szeretet mindenkinek megadatott családi hátterétől függetlenül. Ez ad reményt arra, hogy senkinek sem kell egész életében megbélyegezve lennie azért, mert a gyermekkora nem volt minden igényt kielégítő.

Ezeknek tudatában kívánok mindenkinek boldog ünnepeket, és sikerekben gazdag új esztendőt.

Dufek Mária