Kedvenc elfoglaltságom szabadidőmben a szalvétatechnika, vagy más néven decoupage.

Mindig sajnáltam kidobni a dekupázsoláskor fel nem használt szalvéta fehér rétegeit. Szerettem volna áttetsző üveget is készíteni, de az ehhez használatos hagyományos módszerek, mint pl. opál gél, szatináló festék, sosem sikerült nekem tetszőre. Így hát a kidobásra ítélt szalvétát ahogy esik, úgy puffan módszerével ráragasztgattam egy befőttesüvegre. Így egy könnyen elkészíthető, bármilyen évszakban használható, magad készítette dekorációval díszítheted otthonod és kerted. Az újrahasznosításról nem is beszélve!

Amire szükséged lesz:

  • befőttesüveg
  • 3 rétegű mintás szalvéta
  • dekupázs ragasztólakk
  • ecset
  • raffia, kötözőmadzag, csipke, fityegő…stb ízlés és otthon fellelhető anyagok szerint 

Elkészítés lépései képekkel:

Először szétszedjük a szalvétát rétegeire. Ha esetleg a középső nem teljesen fehér, akkor attól meg kell válnunk. A mintás részt elkezdtem ragasztani. Felülről kentem csak, jó bőven a ragasztólakkal.

Majd széttepkedtem a fehér rétegeket is.

És szép sorban bevontam mindenhol az üveget. Nem baj, ha gyűrődik, az sem baj, ha egymásra ragasztjuk a rétegeket. Ettől lesz különleges a végeredmény, nem beszélve arról, hogy bárki simán elkészítheti, nem igényel különösebb gondosságot. :)

Ha mindenhol megvagyunk eltesszük szépen száradni. A ragasztó vastagsága és a hőmérséklet függvényében ez fél-1 óra. hajszárítóval rásegíthetünk, nem túl forró levegővel.

Már csak a díszítés marad, amihez raffiát, csipkét, fityegőket, bármit használhatunk ízlésünknek megfelelően.

Aztán várjuk az estét, hogy gyönyörködhessünk a gyertyafény esti táncába.

Béres Kata

Facebook oldalam: Katie’s Decoupage
Weboldalam: Művészet, kézművesség és kreativitás
Blogom: Blogger