Büszkeség: Magyar kutyát választották a világ legjobb mentőkutyájának

Fotó: SOS Mentőkutyás Egyesület

A Rodenben rendezett Holland Juhászkutya Világbajnokságra a világ 8 országából érkeztek kutyák és gazdáik, hogy a mentőkutya kategóriában megméressék magukat.

Közülük a 9 éves Tara, Salamon Klára kutyája nyerte el a világbajnoki címet.

Az SOS Mentőkutyás Egyesület tagja és kutyája azon a bajnokságon vettek részt, melyen a világ 17 országából 150 holland juhász versenyzett. A Nemzetközi Mentőkutya-Vizsgaszabályzat előírásainak megfelelően zajló versenyen a mentőkutyák kategóriájában pedig 8 ország 10 kutyája indult. Tarának a maximálisan elérhető 300-ból 287-et sikerült szereznie, azaz fantasztikus teljesítményt nyújtott.

Gazdája elmondása szerint, bár Tara nem nevezhető fiatal kutyának, nagyon jó kondiban van, a feladatokat pedig szinte teljesen önállóan hajtotta végre.

A kutyának 3 embert kellett megtalálnia fél óra alatt, egy 500×100 m-es, bokros, magas fűvel benőtt és vízzel körbevett területen. Tara az akadálypályán is kitűnően teljesített, így a verseny kiemelkedő szaktudással rendelkező bírójától sem volt nehéz elnyernie a magas pontszámokat.

A gazdi szerint Tara minden szempontból megérdemelte a győzelmet, sikerből pedig nem most jutott ki nekik először. 2012-ben romkutatásból, 2015-ben pedig területkutatásból értek el második helyezést, szintén Hollandiában.