Ékszerek rendszerezése – hogy ne keveredjenek össze

A hölgyek büszkék ékszereikre, s méltó helyen szeretnék tartani azokat. Ömlesztetten egy tárolóban könnyen összekeverednek, akár sérülhetnek is. Szerencsére vannak kreatív megoldások, amelyekkel ízlésesen és praktikusan rendszerezhetjük kedvenc kiegészítőinket. A következőkben ezt fejtjük ki.

Ékszertárolók

A legegyszerűbb, de egyben költséges megoldás egy komplex tároló megvásárlása. Kisebb-nagyobb dobozok kaphatók, melyekben külön részek vannak minden típusnak. Nagyon érdemes arra figyelni, hogy ezüstöt ezüsttel, aranyat arannyal, bizsut pedig bizsuval tároljunk. Így kisebb a karcolódás esélye. Mivel a nemesfémek és a gyémántok aktuális ára továbbra is magas, érdemes figyelni a legbecsesebb darabok állapotának megőrzésére.

Sajnos hamar betelik egy ilyen doboz. Kerüljük a túlzsúfolást, hiszen akkor összekeverednek, vagy nehezen hozzáférhetők lesznek az egyes darabok.

Fiókba tehető fakkok

Ha rendelkezünk nagy területű, lapos fiókokkal, a legjobb, ha vásárolunk hozzájuk illő fakkokat. Ide elhelyezhetjük a nyakláncokat, fülbevalókat, gyűrűket. Előny, hogy könnyen hozzáférhető minden, pofonegyszerű átrendezni, és jól mutatnak a fiókban a kiegészítők. Persze maga a rendszer nem éppen helytakarékos.

Kreatív tippek

A legizgalmasabb mindig egy fantáziadúsabb megoldás. Gyakorlatilag bármilyen tárgy alkalmas a szerepre, ha vannak rajta akasztók vagy bütykök. Lássunk néhány lehetőséget!

Horgolt tartó

Ha szeretünk bűvészkedni a horgolótűvel, kialakíthatunk egy „faliképet”, amelyre például a fülbevalókat akaszthatjuk. Különösen a bizsuk mutatnak jól egy ilyen dísztárgyon.

Fácska

Száraz ágakból, de kovácsoltvasból is készülhet egy fácska, amelynek ágaira ráakasztjuk a kiegészítőket. Túlzsúfolni nem érdemes, hogy ne keveredjenek össze.

Képkeret

Egy üres képkeretre legegyszerűbb több sor drótot erősíteni. Ezekre nyakláncot, karkötőt, s fülbevalót is akaszthatunk. Természetesen drót helyett használható itt is horgolt szalag, nagy szemű lánc vagy más anyag.

Vállfa

Ha kellően alternatív a környezet, egy fa vállfát befesthetünk tetszőleges színűre, s apró szögekről lógathatjuk alá a láncokat, karpereceket. Erősíti a lakás bohém hangulatát.

Sajtreszelő

Több régi, 4 oldalú reszelőd van? Egyikre aggass kiegészítőket, s helyezd el a polcon. Praktikus és mutatós megoldás ez is.

Összegzés: Bármilyen ékszereket hordunk, érdemes őket rendszerezni. Így nem keverednek össze, s jó állapotban maradnak. A drágább darabok számára vásárolhatunk speciális tárolókat, de a bizsukat kreatívan is elhelyezhetjük a lakásban, dekorációs tárgyként.