Ez a nő élő gyerekeket fektetett koporsóba. Minden egyes gyerek nevét felírta magának. Összesen több mint 2500-at…

2007-ig kevesen hallottak Irene Sendler-ről. Ekkor találtak rá a nőre, mert adatokat gyűjtöttek az archívumban egy előadásra a Győzelem Napjáról. Nagyon meglepődtek, amikor megtudták, hogy még életben van. 

Kiderült, hogy II. Világháború alatt 2500 gyermek életét mentette meg a varsói gettóban. Irene akkortájt tagja volt a Lengyel földalatti mozgalom zsidó segélytanácsának (Zegota).

Amikor a gettóba már csak zsidókat engedtek be, Irene-nek és társainak mégis sikerült a Varsói Epidemiológiai Ellenőrzési Osztály engedélyével bejutnia.

Így a nők biztonságosan beléphettek a gettó területére, és segíthettek az ott élő embereknek. Gyakran vittek magukkal ételt és gyógyszert. De a legfontosabb dolog az volt, hogy gyermekeket mentettek ki onnan.

Különböző módszereket alkalmaztak: szemetes zsákokba bujtatták el a gyermekeket, átemelték a kerítésen őket, vagy a csatornarendszeren keresztül szöktették meg őket. A csecsemőket Iréne a saját szerszámos táskájába rejtette el, a nagyobbakat a teherautó alatt sikerült kimentenie.

Mindig vele volt a kutyája, aki ugatásával segített a német őrök kijátszásában.  Így az őrök nem hallhatták a gyermekek sírását, vagy egyéb neszeiket.

Irene néha még az őröket is megvesztegette, hogy ezzel is segítse a nem mindennapi munkáját. A nő minden megmentett gyermek nevét felírta magának, hogy később segíthessen a családok újraegyesítésében.

Ezt a listát kertjében egy befőttes üvegben ásta el, amelyben több mint 2500 gyermek neve szerepelt.

1943-ban a nácik letartóztatták Sendlert. Nem adott ki semmilyen információt, annak ellenére sem, hogy a karjait és a lábait is eltörték.

Ki akarták végezni, de a Zegota segítségével, megvesztegették az őröket, akik felírták Sendlert a kivégzettek listájára. A háború végig Irene álnév alatt élt.

2008-ban 98 éves korában érte a halál. Nobel békedíjra is jelölték, de abban az évben Al Gore az USA elnökjelöltje nyerte el a díjat. A nő több lengyel lovagrend tagja volt, és megkapta a Világ Igaza díjat is.

Irena Sendler mondta: „Gyermekkoromban arra tanítottak: ha valaki elmerül, meg kell menteni, függetlenül attól, hogy milyen a vallása vagy a nemzeti hovatartozása!” Ez a kifejezés lett az életének mottója!