Fokhagymás-paprikás tokaszalonna, csülöksajt és kocsonya!

Szalonna: elkészítettem a főzőlevet. Só, szemesbors, hagyma, fokhagyma, babérlevél. Kb 2,5- 3 órát abáltam, majd mikor kész lett, zúztam össze 3 gerezd fokhagymát, bekentem vele, majd megszórtam pirospaprikával.

Kocsonya- csülöksajt: egy egész hátsócsülköt, 1- 1,5kg csülökhúst, fület, bőrt odatettem kocsonyának (só, szemesbors, 3 fej hagyma, 2 fej fokhagyma),kb 10 órát főtt minimum „lángon”. Ezután kiszedtem a hozzávalókat, a levet átszűrtem egy fazékba, majd a zsírt leitattam róla.

A hozzávalók egy részét a kocsonyába tettem, rámertem a levet, a többi részéből megcsináltam a sajtot. A csülköt villával összetörtem, adtam hozzá a fülből és a bőrből is tetszőleges mennyiséget, majd rászedtem egy kis levet, ízesítettem a megadott fűszerekkel plusz pirospaprikával, majd kibélelt formába tettem és annyi levet mertem rá, hogy ellepje.

Lesúlyoztam, egy éjszakát a hidegen tároltam.

Jó étvágyat!

Gergő Szilágyi konyhájából!

Én is így csinálok mindent, kivéve az abált szalonnánál a paprikához és a zúzott fokhagymához adok 1-2 kanál abalét,(hogy jól kenhető legyen).és azt kenem a szalonnára. Kb másfél éve valahol láttam -vagy olvastam- megtetszett és azóta így csinálom, de ez az ízt nem befolyásolja, hiszen minden ugyanaz, csak nekem jobban fekszik, ha a keveréket kenem rá. Nagyon guszta és gratula, én vagy a szalonnát vagy a kocsonyát-sajtot csinálom. Egyszerre már nem megy.