GYÁSZ! Elhunyt Heller Ágnes filozófus

Pénteken este elhunyt a világhírű filozófus, Heller Ágnes. Heller a Magyar Tudományos Akadémia balatonalmádi üdülőjének strandjáról úszni indult, de ismerősei hiába vártak rá a parton. Halálhírét az MTA és a német közszolgálati tévé régiós tudósítója is megerősítette. Az MTI-t a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság arról tájékoztatta, hogy „péntek késő délután bejelentés érkezett arról, hogy egy holttestet találtak a Balatonban, a Balatonalmádi előtti vízterületen.”

„Budapest saját halottjának tekinti az elhunyt Heller Ágnes filozófust” – közölte Tarlós István főpolgármester az MTI-vel. Tarlós hozzátette: „a hazai és a nemzetközi tudományos életben filozófusként betöltött kiemelkedő szerepének elismeréseként” 2008-ban Heller megkapta a Budapest díszpolgára címet.

Heller Ágnes 90 éves volt.

1929-ben, Budapesten született zsidó származású polgári családban, a zsidótörvények ellehetetlenítették a családot, a holokauszt idején több rokonát, barátját is elhurcolták. A háború után nélkülözésben élt édesanyjával, aki ezért beadta a szegedi zsidó árvaházba, ahol a későbbi filozófusnő megismerkedett a cionista mozgalommal, melyben hosszú évekig tevékenykedett is.

Filozófusként a budapesti iskola alapgondolkodójának számító Lukács György tanítványa volt, 1968-ban doktorált. Tanított a melborune-i La Trobe Egyetemen, a Berlini Egyetemen, a Sao Pauló-i Egyetemen, a Torinói Egyetemen, majd New Yorkban kapott katedrát 1986-ban. A rendszerváltást követően Szegeden és az ELTE-n is tanított.

Heller Ágnes több egyetem díszdoktora, Budapest díszpolgára, Széchenyi-díjas, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének birtokosa.