Siklósi Gergely 21 éves párbajtőröző a magyar vívósport legújabb világbajnoka

Aranyérmet nyert a mindössze 21 éves párbajtőröző, Siklósi Gergely a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon, miután a fináléban hihetetlen izgalmak után 15-14-re verte az orosz Szergej Bidát.

Siklósi rendkívül meggyőző teljesítménnyel jutott el a döntőig, ahol a korábbiaknál taktikusabb küzdelem várt rá. Orosz ellenfele kétszer is vezetést tudott szerezni, de versenyzőnk mindig válaszolni tudott, sőt mi több, az első etap után már 4-2 arányban vezetett. Bida a szünet után új erőre kapott, rendkívül harciasan ment előre, és egy 5-0-ás sorozatnak köszönhetően már ő vezetett 8-5-re.

Az újabb szünet a legjobbkor jött magyar szempontból, Siklósi tussal kezdte az utolsó három perces szakaszt, de hátránya, és a fogyatkozó idő ellenére sem rohant előre ész nélkül. Türelmes taktikája sikeresnek bizonyult, ugyanis 90 másodperccel a döntő vége előtt ki tudott egyenlíteni. Az aranyérem sorsa így az utolsó pillanatokban dőlt el, Bida gyors tust szerzett, majd egy támadást kivédekezve már kettővel elhúzott, sőt, az ekkor sarokba szorított fiatal magyarnak szerencséje sem volt, így hamar 13-10-re módosult az állás az orosz javára.

Itt következett a nem mindennapi feltámadás: Siklósi Gergely fantasztikus, változatos akciókkal pillanatok alatt egyenlíteni tudott (13-13), majd 20 másodperccel a vége előtt a vezetést is megszerezte, aki végül együttes találat után vált világbajnokká.

Magyarországnak ezzel négy év után van újra világbajnoki aranyérmes párbajtőrözője, legutóbb Imre Géza tudott vb-döntőt nyerni még 2015-ben. Siklósi aranya a második magyar érem a budapesti világbajnokságon, melynek nyitónapján Szatmári András ezüstérmet szerzett kardvívásban.