Hogyan díszítsük a nappalit? Ötletek karácsonyi dekorációhoz gyönyörű inspirációkkal!

Hamarosan karácsony! Hogyan díszítsük fel a nappalit az ünnepekre? Milyen karácsonyi díszeket válasszunk? Inspirációt keres a Karácsonyhoz? Ismerje meg ötleteinket divatos és gyönyörű karácsonyi dekorációkhoz bármilyen belső térbe!

December eleje a karácsonyi készülődés kezdetét jelenti. A Karácsony az év legcsaládiasabb ünnepe, a béke, az öröm és a szeretteivel töltött csodálatos, meleg pillanatok ideje. A mézeskalács sütés, az első ajándékok összepakolása szeretteinek vagy a karácsonyfa feldíszítése ezek közül a legfontosabbak, amelyeket hamarosan otthonunk kényelmében készítünk el. Ez az ünnep egyedi és egyben csodálatos, éppen ezért érdemes az ünnephez megfelelő díszítésről is gondoskodni! Erre a különleges, szokatlan hangulatra segítünk felkészülni karácsonyi dekorációs ötleteinkkel, melynek köszönhetően a Karácsony még különlegesebb, otthonunk pedig hangulatos és örömteli lesz. Továbbá gyakran felmerül a kérdés, hogy hogyan díszítsünk karácsonyfát? Díszítsünk hagyományosan, vigyünk egy kis természetességet a szobába, vagy esetleg a modern dekorációra fogad? 

A rendelkezésre álló dekorációk száma hatalmas, amelyeket beállíthat vagy felakaszthat a belső térbe. Azonban a szoba harmóniájának kialakításakor fontos, hogy a kiválasztott dekoráció illeszkedjen a nappalink stílusához, a kanapénk vagy sarokgarnitúránk, a falak, a padló és a szőnyegek színéhez is.

Az üzletek polcai tele vannak különféle stílusú, színű és árú termékekkel. A klasszikus lámpáktól, dísztárgyaktól és lámpákon, gyertyákon, figurákon, koszorúkon át a terítőkön, és párnákon át a bögrékig. Természetesen a karácsonyi díszeket saját kezűleg is elkészítheti. Ezzel nem csak pénzt takaríthat meg, hanem minden bizonnyal az egész család számára egyben szórakoztató is lesz egy gyönyörű füzér, vagy egy gyönyörű fejdísz elkészítése.

A karácsonyi díszek kiválasztásánál választhatunk aranyat, ezüstöt, pirosat, fehéret, de kéket vagy zöldet is, melyek elegánssá, és nagyon hatásossá, sőt fenomenálissá teszik a belső teret.  Dönthet úgy, hogy a díszítéskor csak egy színt használ, melyet több helyen is szépen megjelenít, vagy több különböző színt is megpróbálhat kombinálni. Bizonyosan mindkét változat remek ötlet lesz, azonban az biztos, hogy azonnal érezni fogja az ünnepi hangulatot! Nézzük tehát a trendeket és a színeket!

Maradjunk a jól bevált klasszikus stílusnál?

Szereti a hagyományokat? Vagy családi örökségként őrzi régi karácsonyfa díszeit, melyeket még anyukája, nagymamájától kapott? Esetleg van olyan, amivel gyerekként egy régi karácsonyfáját díszítette? Ha Ön is a hagyományos karácsonyi dekoráció híve, nyugodtan válasszon klasszikus díszeket, melyek már évek óta Önnel vannak, és élje át úja régi emlékeit is! Az ilyen karácsonyfák nagyszerű érzelmeket és gyönyörű emlékeket idéznek fel! Ne feledje, a klasszikusnak nincs lejárati ideje! Ehhez a karácsonyi dekorációs stílushoz elsősorban két szín kapcsolódik: a piros és a zöld.

A piros egyik legklasszikusabb szín, amely kitisztítja elménkből a negatív szemléletet, ez az élet, az energia színe, amelyet éppen ezért választunk nagyon szívesen a karácsonyfa díszítésére is. Ebben a színben következetesen választhatunk párnákat meglévő kanapénkra és fotelre, koszorút az ajtóra, továbbá terítőt, étkészletet, poharat az ünnepi asztalra. A piros, a vörös erős és kifejező, ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy mivel és milyen arányban kombináljuk, hogy ne uralja el a belső teret. 

Elsie kanapéágy vörös színben – kanape-shop.hu

A zöld szín nagyszerű lehetőségeket ad karácsonyi díszletépítésben belső terekben, melyhez a természet is ideális társ. Az ilyen kapcsolódások gyakorlatilag minden belső térben működnek: egy ilyen dekorációra példa az asztal elrendezése Szenteste alkalmával – közepén fenyőágak zöld füzérje fut át, fenyőtobozokkal és szárított narancsszeletekkel, esetleg fahéjrudakkal díszítve. A zöld a minimalista, világos belső terekben is jól mutat. Hogy visszatérjünk a gyermekkorunk gondtalan napjaihoz, koszorúkat akasztunk az ajtókra és a falakra, füzérekkel díszítjük fel a házat, a karácsonyfát pedig fényes és bársonyos csecsebecsékkel, fenyőtobozokkal vagy játékkatona-diótörő figurákkal díszítjük. A bejáratnál is használhatunk zöld kiegészítőket, az ajtóra akasztott koszorú vagy egyéb dekoráció formájában. 

A Karácsony kényelmes lesz a Norty kanapén – xxxlkanape.hu

Természetesen ezek az elemek ablakdíszként is használhatók. Érdekes alternatíva egy zöld fenyőág piros díszítéssel történő kombinálása is. Ezzel megtörhetjük a modern karaktert is, és egy kis retrót csempészhetünk a nappaliba.

Legyen fehér Karácsonyunk!

A fehér szín kiváló dekorációs ötlet a skandináv stílus szerelmeseinek, mely már évek óta uralkodik a magyar otthonokban is. Ez egy nagyon divatos stílus a karácsonyfák díszítésére is. Akár a boltban vásárolt, akár a saját készítésű fadíszeket választja, melyek lehetnek például tobozokból, pálcikákból, aszalt gyümölcsökből készült karácsonyi díszek, feltétlenül egy kis erdei hangulatot fognak csempészni otthonába a skandi stílus keretében. 

Ünnepi étkező skandináv stílusban

Adjon hozzá fantasztikus papírdíszeket (a legnépszerűbb színek a bézs, a fehér és a fekete), és megkapja a tökéletes, minimalista karácsonyfa receptjét műanyag és felesleges díszek nélkül. Ha egy kicsit meguntuk a fehér és a fa egyszerű kombinációit, akkor keressük meg ennek a stílusnak a finom arcát. A bátrabbak dönthetnek úgy közelgő Karácsony alkalmából, hogy egy monokrómabb, fekete-fehér stílusban díszített szobát hangulatosabb belső térré alakítják, fehér dekorációk, apró csecsebecsék, például szupertrendi horgolt dekorációk, hópihék és tollak alkalmalmazásával. Ha a legdivatosabb karácsonyi díszt szeretné elkészíteni, válassza a fehéret! Ebben a színben a karácsonyfa futók és díszek piheszerűvé és világossá varázsolják a karácsonyfát!

Öltöztessük kékbe a nappalit!

A kék karácsonyi díszek választéka szinte végtelen, és szerencsére a kéknek nagyon sokféle árnyalata van. Választhat egy elegáns sötétkéket, vagy egy finom, világos pasztell kéket, de akár a jácint, türkiz, viharkék és babakék árnyalatait is, vagy a mély indigótól a vízkékig terjedő akcentusokat, így biztosan megtalálja a díszek között a kék sarokgarnitúrájához leginkább illő árnyalatot. 

A mélykék sarokkanapé kiváló alapot teremt a nappalink díszítésére

Egy pasztellkék könnyed és gyengéd, aminek köszönhetően más pasztell színváltozatokkal is könnyedén kombinálható, mint például púderrózsaszín, levendula, türkiz, vagy gyöngyházfehér. Ezek a színek finomságuk által korlátlan választási lehetőséget biztosítanak a karácsonyfa, az asztal, az ablakpárkány, a ülőgarnitúra, illetve az ajtó-, és asztalkoszorúk díszítésére is.

Szívesen díszítünk ezüsttel is

Érdemes megfontolni az ezüst színű karácsonyi dekorációt, ha minimalista, világos belső terekkel rendelkezünk. Az ezüst színe és fényessége miatt a tisztaság és az őszinteség szimbóluma. Ezüst színben a szürke csodálatos jelentésárnyalatot kap, mivel az ezüst színt a Holddal és a nőiességgel hozzuk összefüggésbe, ennek is köszönhető, hogy a királynő színének tekintjük.

A szürke kanapét kiválóan kiegészítik az ezüst díszek. Kép: kanapebolt.hu

Állítólag feszültségoldásra is kiválóan alkalmas. Az ezüst harmonikus duetteket hoz létre hideg színekkel, mint például a kék vagy a szürke árnyalatai, tökéletes társa a sötétkék vagy a türkiz. Használatakor a berendezést hűvös színű fényű lámpákkal tehetjük élénkebbé.

Használjuk a királyi aranyat az ünnepekkor!

Idén főleg a bordó, a palackzöld, és a sötétkék mély és sötét árnyalatai divatosak. Ezek a színek az arannyal kombinálva igazán királyi hangulatot varázsolnak szenteste asztalainkra. Az arany pompát és ragyogást kölcsönöz nappalinknak, de bátran használhatjuk otthonunk egész területén.  Akasszon például arany elemekkel díszített koszorút az ajtóra, gyöngyláncfűzéreket az erkélyre, tegyen friss, illatos lucfenyő ágakat arany vázákba, vagy helyezzen el egy gyönyörű arany színű gyertyákat a fürdőszobákban. A díszes arany esetében tényleg meg lehet őrülni! Ne féljen kombinálni a különböző szerkezeteket és árnyalatokat, hiszen így a teljes dekorációnak karaktert biztosíthat. 

Ebédlőasztal aranyba öltöztetve

Az arany olyan dekoratív szín, hogy megjelenhet monokróm változatban, de többféle textúrában is, legyen az sima, csillogó, szatén vagy faragott változat. Nemcsak a karácsonyi dekorációban, hanem az asztalon is használható: az aranyszínű evőeszközök, a tányérok aranyszínű felülete mindig ünnepi jelleget kölcsönöz. Tegyen arany tányér alátéteket a bordó asztalterítőre, üvegzöld futószalaggal és arany gyertyatartókkal. Akasszon az ablakokba fénylő, arany csillagokat, a karácsonyfát pedig öltöztesse millió gyönyörű, fényes díszítéssel, amelyek különböző szögekből visszaverik a karácsonyfalámpák fényét.

Nyugodtan kombináljuk a színeket!
A legmagasztos hangulatot és az ünnepi jelleget minden bizonnyal a vörös és az arany kombinációja biztosítja, melynek melegsége, stílusa és eleganciája tovább erősíti a vörös benyomását, melyhez következő színként a karácsonyfa zöldje társul. A legidőtlenebb és legklasszikusabb kombináció az arany, a piros és a zöld, mely elsősorban a nagymama házához, családi házhoz kötődik.

Karácsonyfa kék és arany színű pompában

A fehéret az ezüsttel kombinálva téli, meseszerű és enyhén fagyos tájat alakíthatunk ki – egyfajta „hóföldet”, amely a karácsony utáni hetekben is velünk maradhat. Itt nem csak a fent említett színekben pompázó dekorációk mutatnak jól, azaz a mécsesek, koszorúk, és díszek; az ilyen belső terekbe fenyőágak formájában zöldet is nyugodtan bevihetünk, melyet szórjunk meg nyugodtan permetezett hóval.
Ha nem szeretjük a sok színt, a kéket kombinálhatjuk ezüsttel és gyöngyházfehérrel, ami egy kis fagyos karaktert ad a nappalinknak, vagy arannyal, ami viszont melegséggel tölti meg azt. Az arannyal vagy ezüsttel való kombináció kiváló ötlet a kék kiegészítő színeihez, amikor a kék színt is sokkal intenzívebbé tehetjük.Eldöntötte már, hogy melyik karácsonyfa ötlet lesz idén az otthonában? Legyen Ön akár karácsonyfa-maximalista vagy minimalista, mindenképpen sok örömet kívánunk a karácsonyfa díszítéséhez, és kényelmesen eltöltött békés, boldog ünnepeket!
További lakberendezési ötletekért látogasson el a kanape-shop.hu weboldalára, ahol sok inspirációt, hatalmas kanapé és huzatválasztékot és hasznos tanácsokat találhat.
Kövessen minket Facebookon is: https://www.facebook.com/kanapeshop