Így festhetsz tojásokat, festék nélkül, csak természetes anyagokkal!

Minden receptben közös az, hogy a festékes vízhez adjunk pár evőkanál ecetet, a tojás héjának így megmart felületén jobban megtapad a festék. A tojásokat mindig előre megfőzzük. Bármivel is színezzük, néha meg kell forgatni a lében, hogy az egymáshoz vagy az edény, üveg falához érő pontokon is megfogja a festék. A kész tojásokat kenjük át olajjal, vagy szalonnával, hogy a matt tojások tompán fénylőek legyenek, a színük erősödjön. Ne feledjük, hogy a színek nedvesen erősebbnek látszanak, mint száradás után. Ezt vegyük figyelembe, amikor arról döntünk, kivesszük-e már a tojásokat. Ha nem tűnik elég erősnek a szín, akár 30 percet is áztathatjuk a festőlében.

Sárga

Sárgára legegyszerűbben őrölt kurkumaporral festhetjük a tojásokat. Fél liter forró vízbe keverjük 2 evőkanál kurkumát és főzzük 15 percig.  Halványsárga szín érhető el a citrom héjával, vagy diólevél és savanyú káposzta levelének főzésével is.

Narancssárga

Fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika őrlemény keverékével készíthetünk a narancsszínű tojásokat. A festékanyagot 20-30 percig főzzük, mielőtt beletesszük a tojásokat.

Lila

A cékla leve kitűnő erre bármilyen formában (friss, főtt cékla leve, savanyúságnak eltett cékla) Másik módszer az előbbivel megegyezik, csak lilahagyma leveleit használjuk a művelethez. Használjuk legalább 6 darab hagyma leveleit, hogy intenzív színt kapjunk.

Sötétbarna

Erősre főzött, majd lehűtött kávéban áztassuk a frissen főtt, még forró tojásokat. A dió termésének burka, az összepöndörödött száraz héjának a főzete is barna színű festék, de ezeknek nem lesz olyan erős színűk.

Vörösbarna

Vöröshagyma leveleit hántsuk le, és annyi vízben főzzük, amennyiben éppen ellepi. Fél óra főzés után már jól fest a hagymalé, ekkor tegyük hozzá a tojásokat. A világosbarnától a sötétvörösig változhat az árnyalat, az áztatási időtől függően.

Kék

Apróra vágott vörös káposztát főzzünk fél órán át. Miután kihűlt a színezőlé, a főtt tojásokat helyezzük bele, és várjuk meg a kívánt árnyalat kialakulását.

Tojás szép mintákkal

Szép mintákat varázsolhatunk a tojásokra, ha mielőtt a festőlébe tesszük őket, leveleket, virágokat rakunk rájuk, és harisnyába kötjük őket. A harisnya átengedi a festéket, de nem engedi elmozdulni a mintául szolgáló leveleket.

Forrás: csak21nap.blogspot.hu