II. Erzsébettől kapott kitüntetést tévésorozatáért David Attenborough

II. Erzsébet királynő Chatham House-díjjal tüntette ki David Attenborough-t

Újabb hatalmas megtiszteltetés érte a világ egyik leghíresebb természettudósát, David Attenborought: Ezúttal személyesen a királynő, II.Erzsébet tüntette ki a Chatham House díjjal a BBC-n nagy sikerrel futó Kék bolygó II. című műsoráért, amely legfőképp az óceánokban lévő műanyag szemét veszélyeit mutatja be. A kitüntetés rangját tovább emeli, hogy a királynő személyesen adta át a díjat, annak ellenére, hogy II. Erzsébet egyre ritkábban mutatkozik a nyilvánosság előtt.

Érdekesség, hogy a díjat átadó és a díjazott is 93 éves.

A Brit Királyi Külügyi Intézet tájékoztatása szerint a tudós a BBC természettudományi munkacsoportjával együtt kapta meg a kitüntetést, a műsor “figyelemfelkeltő, felpezsdítő hatásáért.”

Gyors és egészséges vacsora 10 perc alatt! Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Olcsó és finom cukkini recept

David Attenborough a brit televíziózás egyik legismertebb alakja, több, mint 60 éve készít természetfilmeket. A királynővel baráti viszonyban van, két éve mindketten megjelentek egy természettudományos dokumentumfilmben, melyben a királyi palota kertjében beszélgettek egymással. A Chatham House díjat évente osztják ki olyan személyeknek vagy szervezeteknek, melyek érdemben hozzájárulnak Nagy-Britannia nemzetközi kapcsolatainak fejlődéséhez.

A díjat átadó tanács igazgatója, Robin Niblett így kommentálta a döntést:

“Az óceánok számára a műanyag hulladék jelenti az egyik legnagyobb problémát. Ennek megoldása minden kétséget kizáróan nemzetközi feladat. A Kék Bolygó II. című műsor hatalmas visszhangot keltett, és már most hozzáállásbeli, sőt, politikai változásokat eredményezett.”

Az Attenborough narrálásával készült sorozat vezette a brit nézettségi listákat 2017-ben, és a világ számos országa vásárolta meg a sugárzási jogokat. A Kék bolygó II. más országokban is hatalmas sikereket ért el. A természetfilm egyes epizódjai egészen megdöbbentő jelenetekkel operál: Bemutatásra került például egy albatrosz, aki más nem lévén az óceánban található műanyaggal etette fiókáit, illetve a nézők láthattak egy olyan bálnát is, amely a műanyag szemét miatt elpusztult borját vonszolta magával hosszú napokon át.