Ilyen volt, ilyen lett a mi mindennapi kenyerünk

Ezt a receptet bármikor elővehetjük a tarsolyból, nem szükséges hozzá se öregtészta, se kovász, elég, ha van otthon friss élesztő, és ugyan 2-2,5 óra múlva, de szinte semmi munkával az asztalon illatozhat a friss, házi kenyér. A receptet köszönjük Molnár-Keresztényi Brigittának!

Hozzávalók

1 db 70 dkg-os kenyérhez:

  • 50 dkg finomliszt BL55
  • 3 dl langyos víz
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál burgonyapehely
  • 13 g só
  • 1 g aszkorbinsav
  • pici cukor

Elkészítés (2,5 óra)

1. Az elkészítés pofonegyszerű: fogom a dagasztótálat, belemérem a lisztet, sót, olajat, burgonyapelyhet, aszkorbinsavat, belemorzsolom az élesztőt, belelöttyintem a vizet, és hagyom a gépet dolgozni jó 10-15 percig, vagy ugyanennyi ideig dagasztom kézzel erőteljesen.

2. A táltól könnyen elváló, nem túl puha, de jól formázható tésztát kapunk. Ezek után szépen bucira kerekítem a tésztát, meglisztezem a kelesztőtál alját, bele a tészta, kevés liszt a tetejére is, és konyharuhával letakarva langyos helyen pihen 40-60 percet (míg duplájára nő).

3. Ekkor alaposan lisztezett felületre borítom, és tetszés szerint hosszúkásra (formakenyér vagy vekni) vagy bucira formázom, és a sütőpapírral bélelt céledényben hagyom ismét 20 percig pihenni.

A vekni formázásáról készítettem egy videót is, íme:

4. Ekkor egy éles késsel vagy pengével bemetszéseket csinálok a tetejére, és előmelegítem a sütőt 220 C fokra.

5. A kelesztés végén megspriccelem a kenyér tetejét (itt szórom meg magvakkal, ha akarom; mehet rá szezámmag, lenmag, napraforgó, tökmag, ki mit szeret) és a jénai tetejének belsejét is, és mehet a sütőbe.

6. Kb. 15-20 perc múlva leveszem a jénai tetejét (hacsak előbb el nem éri a tészta, mert akkor nyilván előbb, hogy ne nyomja el a kenyér szép formáját), és 200 C fokon újabb 25-30 percig sütöm – amíg szép aranybarna nem lesz.

7. Akkor lesz igazi a kenyér, ha a formából kivéve az alját megütögetve egyenletes kopogó hangot hallat. Rácson hagyom kihűlni, és hallgatom, ahogy szépen recsegve-ropogva beszélget velem a mindennapi kenyerünk. Ugye, hogy egyszerű volt? ?

Molnár-Keresztényi Brigitta receptje! Degeszpocak.hu