Íme, ezért nagyon veszélyes akárcsak jóakaratból is etetni a vízimadarakat

Forrás: MME

Olykor kenyérrel, olykor különböző rágcsálni valókkal, de nap, mint nap előfordul, hogy a turisták, járókelők puszta jóakaratból etetik a vízimadarakat. Az állatok mivel így könnyen élelemhez jutnak, nem is kérdés, hogy elfogyasztják az eléjük szórt morzsákat.

Ez azonban – ahogyan a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményéből kiderült – kifejezetten rossz hatással van az élőlényekre és környezetükre

A szabadon élő vízimadarak életmódjához hozzá tartozik a táplálék begyűjtése és ehhez nem szükséges etetni őket, hiszen megtanulták, hogyan, mikor, merre találhatnak táplálékot önmaguknak. Amennyiben etetjük őket, sajnos nem, hogy segítünk rajtuk, hanem károsítjuk egészségüket.

Hiszen a különböző kenyérfajták és nassolni valók emberi fogyasztásra ugyan alkalmasak, viszont a madarak számára káros hozzávalókat is tartalmaznak

Nem csak az ételek milyenségével van a probléma. A vízimadarak, ha egészségesek is maradnak, – a folytonos táplálástól elkényelmesedve – télen sem hagyják el a tavakat. Ez okozza, hogy megannyi madár vízbe fagyva végzi. Legtöbb esetben azonban az élőlények egészsége megromlik a folytonos egyoldalú táplálkozástól, röpképtelenné válnak, és ez idézi elő az úgynevezett angyalszárny-betegséget. Az ember a beteg állatokat megsajnálva pedig, csak tovább eteti azokat, ezzel még több bajt okozva.

A tavak körüli folytonos táplálásnak következtében még több vízimadár telepszik le az élőhelyen, ami még több kéregetőt jelent, ami pedig még több etetést. Így évről évre csak nő a madarak száma. Ezen a rossz irányba tartó körforgáson pedig, csak mi, emberek tudunk változtatni és segíteni.

Az etetett madarak között könnyebben alakulhat ki agresszív viselkedés is és ebből kifolyólag fordulhat elő, hogy az egyébként békés élőlények emberekre – leggyakrabban gyermekekre – támadnak, vetélytársat látva bennük.

A kenyér vízbedobálása nem csak a szárnyasokra van rossz hatással, hanem a víz minőségét is rendkívül rontja. A sok szennyeződés ugyanis növeli a víz szervesanyag-terhelését és ebből alakul ki a későbbiekben az elmocsarasodás, ami ekkor már a többi állatra is káros hatással van.

További részletek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján!

Forrás: MME