Kiadták a riasztást! Zivataros hétvége, jövő héten lehűlés jön!

Búcsúzzunk el a nyárias időtől, jövő héten jön a lehűlés

Forrás: met.hu

A nyugati-északnyugati országrészt pénteken gyenge hidegfront éri el. Ezeken a tájakon eleinte élénkebb lesz az északi szél, de napközben mérséklődik a légmozgás. A változó felhőzetből már a hajnali óráktól kezdve többfelé kialakul csapadék, zivatargócokra, záporokra számíthatunk. Az ország nagyobb, keleti részén azonban továbbra is változóan napos, meleg lesz az idő. A késő délutáni, esti órákban nagyobb esély van szórványos záporok, zivatarok kialakulására, de a csapadékgócok csak kisebb körzeteket érintenek. A legnagyobb valószínűséggel északon lehetnek zivatarok, az éjszaka folyamán a középső és déli tájakon is kialakulhat egy-egy csapadékgóc.

A jellemző hőmérséklet átlaga (C):
péntek délután, keleten 28, nyugaton 22,
szombat reggel 12 – 16,
szombat délután, északkeleten 25, délen 29 fok körül alakul.

Szombaton kellemesen meleg, változóan napos időre számíthatunk, ám a légköri feltételek továbbra is kedvezni fognak egy-egy kisebb területet érintő zápor, esetleg hevesebb zivatar kialakulásának. Főként a hajnali, kora reggeli órákban, majd délután, este fordulhat elő csapadék, ettől függetlenül napközben is kialakulhatnak elszórtan zivatarok. Délután a Tiszántúlon élénkebbé válik az északkeleti szél, ezáltal csökken a labilitás, tehát kisebb eséllyel lesznek zivatarok.

A FOLYTATÁS:

– Vasárnap az ország északkeleti ⅔-án várhatóan nyugodtabb, derült, napos idő lesz, míg a Dunántúl nyugati részein, valamint télen továbbra is marad a változékony, zivataros időjárás. A meleg az egész országban mérséklődni fog.

– A jövő hét első napjaiban ciklon érkezik hazánkba, mely jelentősebb lehűlést hoz. Nagyon változékony, esős, zivataros, szeles időt fogja jellemezni a hét eső felét. Tartósabb esőkre csak kisebb körzetekben kell számítani.

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Pénteken főként nyugaton, valamint kisebb területeken északon alakulhatnak ki balesetveszélyes körülményeket okozó csapadékgócok. Éjszaka azonban csapadékra már  többfelé, de továbbra is szórványosan számíthatunk.