Kínában elkészült a világ eddigi leggyorsabb vonata

A maglev-technológiával készült vonat gyártása 2021-ben indulhat el.

2016 novemberében jelentette be a világ legnagyobb vonatgyártó cége, a kínai China Railway Rolling Stock Corporation, hogy megkezdték egy olyan szerelvény elkészítését, ami 600 km/h-val lesz képes repeszteni. A vonat maglev-technológiával fog közlekedni, ennél jelen pillanatban nincs gyorsabb a világon.

Az ún. “magleveket” a mágneses mező hajtja, és a pályán is ez tartja őket. Az ilyen vonatoknak nincsenek kerekei, ezáltal súrlódás sincs. A prototípust pár nappal ezelőtt mutatták be.

A CNN úgy tudja, a vonat végsebessége valóban el fogja érni a 600 km/h-t. Ezt az elképesztő sebességet a gyártó cég főmérnöke, Ding Sansan szemléletesen magyarázta el: a kalkulációk szerint a vonat három és fél óra alatt teszi majd meg a Peking-Sanghaj vonalat. Egy ilyen út ma repülővel 4 és fél óra alatt tehető meg, annak ellenére, hogy a repülő átlagos utazási sebessége 900 km/h.

Van egy maréknyi diód és mazsolád? Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Finom puha süteményt készíthetsz belőle

A japán maglev vonat

A kínai Sanghaj Maglev névre hallgató vonat több, mint egy évtizedig tudta tartani a sebességi rekordot 431km/h-val, a japánoknak azonban ezt sikerült alaposan túlszárnyalniuk az 585 km/h-s végsebességű vonatukkal. Azonban ha minden a tervek szerint halad, 2021-től ismét Kína büszkélkedhet majd a világ leggyorsabb vonatával.