Meglepő, de ez egy madárfészek! El se hinnéd, mely madarak fészkelnek benne!

Ma bemutatjuk nektek a társas szövőmadarakat, más néven telepes veréb, amelyek a Kalahári sivatagban élnek. Ezek a madarak  olyan  masszív fészkeket készítenek, amelyek távolból úgy néznek ki mint egy hatalmas szénaboglya, amely ráesett az oszlopra.

Általában ilyen fészkeket fákon vagy telefonpóznákon találunk. A madarak nagyobb gallyakból készítik el a fészek alapját, a fészek falát pedig száraz növényekből.

A fészek úgy van megalkotva, hogy különálló „szobák” vannak benne, amelyek puhább fűvel vannak kibélelve. A szénaszálak hegyes végei megakadályozzák, hogy idegen madarak rongálják a fészket.

Az ilyen madárfészkek a legnagyobbak, amelyet madarak készítenek, ezekben a fészkekben akár 100 pár madár is elfér, ezért több generáció is él egyszerre egy ilyen fészekben.

A fészkek jól meg vannak alkotva és sokkal kellemesebb hőmérsékletet biztosítanak a madarak számára mint a kinti hőmérséklet, az úgynevezett központi szobák a fészekben jobban tartják a meleget, ezért éjszakai alvásra használjál őket.

A külső szobákban töltik a madarak a nap többi részét, itt 7-8 fok van, kint pedig a levegő hőmérséklete 16-33 fok. Egy ilyen fészek amilyen a fotón látható el van osztva szobákra, mindegyik szobában él egy madár pár.

Különleges madárfészke