Mennyit és mire költsünk ha az egészségünkről van szó

Az utóbbi évek felméréseit figyelembe véve sajnos elmondható, hogy hazánkban, arányaiban rendkívül keveset költünk az egészségünkre Európai Uniós összehasonlításban. Sajnos sok esetben a bérek nagy része már az alapvető szükségletekre elmegy, azonban még így is nagyon sokat tehetnénk, csupán egy kis befektetéssel (kiadás átcsoportosítással) az egészségünkért.

Figyeljünk az élelmiszerekre, avagy amit eszel, azzá leszel

Az egészségünk megóvása érdekében a táplálkozás az egyik legfontosabb tényező. Ha arra nincs is lehetőségünk, hogy többet költsünk egészséges élelmiszerre, azért annak összetételén nagyban változtathatunk. A KSH kimutatása alapján, az élelmiszerekre fordított összegek legnagyobb részét a hústermékek teszik ki hazánkban. Ezt az arányt megváltoztatva többet költhetnénk zöldségekre, gyümölcsökre vagy mondjuk halra. A halfogyasztás most mindössze 1-2 %-át teszi ki átlagosan a havi ráfordításainknak, pedig a táplálkozási szakemberek szerint legalább hetente egyszer kellene fogyasztanunk. A hal egészségünk szempontjából igen hasznos, mivel számos ásványi anyagot (foszfort, kalciumot, fluoridot, szelént) és fontos vitamint (A, B1, B2, B12, D) tartalmaz. Az utóbbi öt évben a magyarok a péksüteményekből közel dupla annyit esznek, ami viszont nem igazán segíti az egészséges életmódot. Az egészségünk szempontjából hasznosabb lenne a péksütemények mérséklése és a teljes kiőrlésű pékáruk fogyasztása.

Prevenció fontossága az egészségünkre

A betegségek általános értelemben vett megelőzése, az egyik legfontosabb tényező. Ennek egyik legfőbb oka, hogy bizonyos kialakult betegségek egy részét sajnos már nem lehet gyógyítani, így ezeknek a megelőzése a cél.

Prevenciós tevékenységek közé tartoznak:

  • Táplálkozás-egészségügyi programok              
  • Mértéktelen alkoholfogyasztás elleni programok       
  • Dohányzás elleni programok                  
  • Az egészséges életmód kora gyermekkori kialakítása           
  • A fizikai aktivitás növelése                      
  • Szűrővizsgálatok               

A táplálkozáson túl kiemelkedik a listából a fizikai aktivitás növelése és az egészséges életmód kora gyermekkori kialakítása. Természetesen nyilvánvaló, hogy a többi is fontos, azonban a fizikai aktivitást talán érdemes egy kicsit közelebbről is megvizsgálni.

Ne sajnáljunk a sportra költeni!

Sokan hivatkoznak arra, hogy azért nem sportolnak, mert sokba kerül. Drágállják mondjuk az edzőgépet, a futófelszerelést vagy az edzőtermi bérletet. Ha egy kicsit közelebbről megnézzük, akkor a napi sportolást jóval olcsóbban is meg tudjuk oldani. Jobban utánaszámolva, amennyiben hajlandóak vagyunk mondjuk lemondani káros szenvedélyeink egy részéről, akkor még a drágának tűnő edzőgépek sem olyan drágák. Még egy komolyabb futógép vagy edzőgép esetén is hozzávetőlegesen maximum 15-20 ezer forinttal kell számolni havonta, ha áruhitel segítségével akarnánk megvenni azt. Ez egy négy fős család esetén mindössze 4-5 ezer forint havonta egy főre számítva, ami igazán nem számít soknak, ha az egész család egészségéről van szó. (Gondoljunk csak bele, hogy ha lebetegszünk mennyit költünk orvosra és gyógyszerekre). Ráadásul ez egy drágább alternatíva, hiszen az otthoni edzésekhez használható számos edzőgép ára sokszor mindössze egy telefon vagy egy márkás cipő árával vetekszik csupán, és talán eggyel több cipőről igazán le tudunk mondani egy egészségesebb, teljesebb élet kedvéért. Ha úgy érezzük, hogy még ennyit sem tudunk, vagy akarunk rászánni, akkor sem kell elkeseredni, mert számos egyszerű, de annál frappánsabb eszköz is létezik, ami filléres tétel és rengeteget segít a napi mozgásban. Egy jógamatrac, egy fitnesz gumiszalag vagy egy hasizomkerék, mindössze néhány üveg üdítőital árából is kijön.

A vitaminokat se felejtsük el!

A sport mellett az egészség megelőzésének nagyon fontos eleme a megfelelő vitaminbevitel. Az egyik legfőbb módja a már előzőekben említett táplálkozás, azonban nem mindig van lehetőség arra, hogy kizárólag az ételekkel bevigyük a megfelelő mennyiségű ásványi anyagokat és vitaminokat a szervezetünkbe. Ebben az esetben különböző készítmények segítségével pótolhatjuk a hiányt. A C-vitamint például a szervezet nem képes maga előállítani, így a hivatalos ajánlás szerint a nőknek legalább 75 mg, míg a férfiaknak 90 mg-ot kell biztosítani naponta. A C-vitamin felfedezője Szent-Györgyi Albert például haláláig napi rendszerességgel szedett 1 000 mg-ot és bizony 93 évig élt. Egyes kutatások szerint a 2 000 mg feletti napi bevitel okozhat problémákat, ezért figyeljünk a mennyiségre. A C-vitamin-hiánya azonban vezethet skorbuthoz, gyomor-, és bélbántalmakhoz, hajhulláshoz, étvágytalansághoz, fáradékonysághoz, vagy akár fogínyvérzéshez is.