Mitől okos az okostelefon?

Az okostelefonokat rengeteg szempontból megkülönböztethetjük az évtizedekkel ezelőtt megismert mobiloktól – működésükben és technológiájukban is egy mini, zsebre rakható számítógépként funkcionálnak. Elég jó kapacitású hardverrel és szoftverrel rendelkeznek ahhoz, hogy a telefonáláson és az üzenetküldésen túl, gyakorlatilag mindent képesek legyenek egy gombnyomásnyi időre és elérhetőségre biztosítani.

Legyen szó filmnézésről, internetezésről, fénykép- és videókészítésről vagy videójátékozásról, egy mai okostelefon funkciói messze meghaladják, amit valaha elképzeltünk róluk. Azonban még ma is sokakat foglalkoztat a kérdés: milyen pozitívumaival és negatívumaival számolhatunk az okostelefon-használatnak? Lássuk is!

Okostelefon nélkül lehet élni, de nem érdemes

Az okostelefonok szépen lassan mindannyiunk életébe begyűrűznek, hiszen olyan kapukat nyitnak meg előttünk, amik nélkül ugyan még most is lehet élni, de nem érdemes. Az okoskészülékek kizárólagos sajátossága, hogy olyan fejlett operációs rendszerekkel működnek, amik képesek szoftveresen támogatni a különböző mobilos és webes alkalmazásokat. Napjainkban két domináns oprendszer van a piacon: az Apple-készülékeken futó iOS, illetve a minden más telefontípust működtető Android. 

Tekintve, hogy ez a két rendszer egymás legnagyobb konkurenciája, hiba lenne azt állítani, hogy egyik jobb a másiknál. Bölcsebb inkább személyes aspektusból, egyéni preferenciák szerint megközelíteni a választást, hiszen egyiknek és másiknak is pont ugyanannyi a szépsége, mint a hibája. De akár Androidos, akár iOS-es készülékünk van, mindkét esetben igaz, hogy egy okostelefon tulajdonosai vagyunk, amiket ugyanazok a jellemzőik tesznek azzá, amik.

Az okostelefonok legfontosabb jellemzői

  • Alkalmazások kezelése: a legtöbb okostelefon olyan applikációkat és szoftvereket képes futtatni – még olcsó mobilok esetén is -, mint egy asztali számítógép. Az alapvető funkciókon túl (mint e-mail, üzenetküldés vagy szövegszerkesztés), a teljesség igénye nélkül, filmszerkesztő, zenekészítő, fordító appok sokaságát is használhatod rajta.
  • Internet-hozzáférés biztosítása: a mai infrastruktúra-hálózatnak köszönhetően akár a leggyorsabb internetkapcsolatot is elérhetővé teheted a telefonodon. 4K-s videók streamelése? Bármi lehetséges!
  • Modern kijelzők használata: az okostelefonok minden technológiai részlete lenyűgöző. Ilyen például, hogy fejlett LCD és OLED síkpaneles kijelzőkkel működnek. Az LCD-kijelzők (= Liquid Crystal Display) folyadékkristályokat, az OLED-kijelzők organikus fénykibocsátó diódákat használnak elsődleges vezérlési formaként. Jelenleg az utóbbi kijelzőtípus számít a legújabb fejlesztésnek, ezért a legmodernebb okostelefonokat többnyire már OLED-ekkel készítik. Népszerűségük elsősorban annak köszönhető, hogy kizárólag egy üveg- vagy műanyagpanelből állnak (ezért vékonyabbá teszik a telefont) és kevesebb energiafogyasztás mellett mélyebb feketéket és jobb kontrasztot biztosítanak. Ha műanyagból készülnek, akkor az OLED-kijelzők sokkal rugalmasabbak: szó szerint meg lehet hajlítani őket és magukra lehet “csukni”. Napjainkban bizonyos telefoncégeknél meg is jelentek olyan típusú készülékek, amik kihasználták ezt a tulajdonságot.
  • Kamerahasználat: az okostelefonokon mindig található kamera, amikkel ma már kiváló minőségű fotókat és videókat lehet készíteni. Nagyon sok mai készülék hátlapján található egy normál-, egy tele- és egy nagylátószögű objektív is. Mindehhez társul általában egy előlapi kamera, ami elsősorban portrékészítésre alkalmas, de ha nagylátószögű objektív is van mellette, akkor a lehetőségek tárháza azonnal megduplázódik. A non plus ultra, hogy a csúcskategóriás okostelefonokon már képstabilizátor is található, ami képes kompenzálni a kisebb bemozdulásokat, rázkódásokat. 

Milyen hátrányai lehetnek az okostelefon-használatnak?

Az okostelefon-használatnak az érdemeit talán nem is kell tovább taglalni. Azzal, hogy egy apró eszközzel bármit képesek vagyunk perceken belül, a világ bármely pontjáról elintézni, gyakorlatilag mindennel fel tudja venni a harcot. (Ez a pandémia időszakában sokszorosan be is igazolódott.) Azonban nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a nem megfelelő és túlzásba vitt használata komoly problémákhoz, többek között pszichés zavarokhoz vezethet.

Az okostelefonok lehetővé teszik, hogy még több időt eltöltsünk a virtuális térben. Ahogyan többször írtuk is, “mindent” megad: kapcsolatfenntartást, beszélgetést, játékot, szórakozást, stb. Viszont ennek megvan az a veszélye, hogy épp a való világtól, élményektől, kapcsolódásoktól idegenít el. Emellett problémát okozhat még az alkalmazások nem tudatos használata, ami személyes adatok kiszivárogtatásához vezethet: az ügyes hackerek például könnyűszerrel juthatnak így extra bevételhez.

De, ami talán a leglényegesebb, hogy az okostelefonok állandó “nyomkodása” függőséghez vezethet. Ez ugyan egy nagyon széles skála, de pont elég arra, hogy balesetveszélyes helyzeteket szüljön és mentálhigiénés problémákat generáljon. Elég “csak” a vezetés közben történő telefonozásra, vagy az olyan önmagukat gerjesztő érzésekre gondolni, amik azt sugallják, valamiből kimaradsz, ha nem azonnal reagálsz.

Arany középút és tudatosságra törekvés

Az okostelefonok nem megfelelő használata tehát komoly nehézségekhez vezethet, főleg, hogyha a probléma felismerése figyelmen kívül marad. Viszont egy kis tudatosság, állandó önreflexivitás vagy egy-két digitális detox beiktatása segíthet kikövezni azt a bizonyos arany középutat.

Ami biztos, hogy az okostelefonok vannak és lesznek is. Így a megoldás nem a totális ignorálás, hanem épp ellenkezőleg: az elfogadás, miszerint ezek a készülékek a mai világ fontos eszközei, amiket rengeteg módon kamatoztathatunk, ha valóban okosan használjuk őket.