Mosási jelek dekódolása: melyik szimbólum mit jelent a ruha címkéjén?

A megfelelő eljárással megóvhatjuk kedvenc ruhadarabunkat és még pénzt is spórolhatunk!

Valószínűleg mindenkinek ismerős a következő helyzet: állsz kezedben a ruhával, és tanácstalanul nézegeted a ruhába varrt címkét. Sokak számára ezek a jelzések sajnos olyanok, mint a hieroglifák.

Ugyanakkor jó azzal is tisztában lenni, hogy ezek a hieroglifák egyben a segítőink is, hogy gyorsan és egyértelműen megállapíthassuk, hogyan tisztítsuk megfelelően ruhánkat, miként mossuk, szárítsuk, illetve vasaljuk, mit szabad, illetve mit tilos. Ezek az információk segítenek abban, hogy a ruha minél tovább szép maradjon, mind méretében, mind színében. Ezért azt ajánljuk, mindenképpen mentsed el magadnak ezt a „puskát”!

Mosási jelek dekódolása a címke ruhakezelési útmutatójáról:

1. Csak kézi mosás.

2. Ne tisztítsuk otthoni körülmények között. A ruha speciális tisztítást igényel. Vigyük tisztítóba.

3. Kézi mosás. Kézmeleg (maximum 30 °C-os) vízben óvatosan dörzsöljük.

4. Kézi vagy gépi mosás a megadottnál (jelen esetben maximum 30 fok) nem magasabb hőmérsékleten.

5. Kézi vagy gépi, de mindenképpen kíméletes mosás a megadottnál (jelen esetben maximum 30 fok) nem magasabb hőmérsékleten, lassú visszahűtés az öblítésnél. Csak alacsony fordulatszámon centrifugázzuk.

6. Kézi vagy gépi, de mindenképpen felettébb kíméletes mosás a megadottnál (jelen esetben maximum 30 fok) nem magasabb hőmérsékleten, lassú visszahűtés az öblítésnél, alacsony fordulatszámon centrifugázzuk. Tilos dörzsölni kézzel facsarni!

7. Az adott textília fehéríthető klórtartalmú termékekkel. Csak hideg vizet használjunk és kísérjük figyelemmel a por teljes feloldódását.

8. Mosáskor a klóros fehérítés nem megengedett

9. A ruha vasalható.

10. A ruha vasalható maximum 110 fokos hőmérsékleten. Ugyanezek a szabályok érvényesek akkor is, ha szintetikus anyagból készült a ruha, például nylonból, poliészterből, acetátból stb. Használjunk szövetkendőt, de a vasalás során a gőzt mellőzzük!

11. A ruha vasalható maximum 150 fokos hőmérsékleten, ha gyapjú és vegyes (gyapjú és poliészter vagy viszkóz) anyagú. Használhatunk nedves ruhát ezek vasalásakor.

12. A ruha vasalható a legmagasabb, 200 fokos hőmérsékleten. A ruha anyaga len, illetve pamut, melyeket kissé be is nedvesíthetünk vasalás előtt.

13. Ruhatisztítóban tisztítható száraz tisztítással.

14. Ruhatisztítóban tisztítható száraz tisztítással, bármilyen oldószerrel.

15. Ruhatisztítóban tisztítható száraz tisztítással, de csak szénhidrogénnel, perklór-etilénnel vagy fluor-triklórmetánnal.

16. Ruhatisztítóban tisztítható száraz tisztítással, de csak szénhidrogén és trifluor- triklórmetán használatával.

17. Ruhatisztítóban tisztítható, de csak szénhidrogénnel, perklór-etilénnel vagy fluor-triklórmetánnal. Lehetőség van korlátozott mennyiségű víz hozzáadására, a mechanikai beavatkozás és a szárítási hőmérséklet szabályozásával.

18. Ruhatisztítóban tisztítható száraz tisztítással, de csak szénhidrogén és trifluor- triklórmetán használatával. Lehetőség van korlátozott mennyiségű víz hozzáadására, a mechanikai beavatkozás és a szárítási hőmérséklet szabályozásával.

19. Mosógépben centifugázható, valamint szárítógépben szárítható.

20. Tilos mosógépben centrifugálni, illetve szárítógépben szárítani.

21. Szárítógépben szárítható, de csak alacsony hőfokon, kímélő fokozaton.

22. Szárítógépben szárítható, akár magasabb hőfokon is.

23. Ez esetben felakasztva is szabad szárítani az adott ruhadarabot.

24. Ez a szimbólum azt jelenti, hogy a ruhát felcsíptetve is szabad szárítani, de kicsavarás vagy centrifugálás nélkül.

25. Csak fekve szárítható a ruha.

Általános tanácsok:

  • Mosógépben gondosan és óvatosan kell mosni a természetes selyemből készült ruhadarabokat, lehetőleg speciális selyem-tisztítószerek használatával, 30 ° C-ig terjedő hőmérsékleten, előkezelés és fehérítő alkalmazása nélkül. Megengedett az öblítés, illetve a textillágyítók használatára is.
  • Ha kézi mosást választunk, a selyemszövetet ne dörzsöljük kézzel vagy kefével, és ugyancsak tilos kicsavarni.
  • Selyemből készült ruhadarabokat meleg vízben öblítsük ki, körülbelül 20-25 ° C-os hőmérsékleten. Ebben az esetben hozzáadhatunk egy kis ecetet is a vízhez, ezáltal felfrissítve annak színét.
  • A selyemből készült ruhákat árnyékban vagy a beltérben szárítsuk meg. Fontos! A selyem nem szárítható a napfényben, a radiátoron, illetve a fűtőkészülék közelében.
  • A selymet vasalás közben nedvesíteni kell, egy nedves ruhadarabbal, mérsékelten forró vasalóval vasaljuk, anélkül, hogy magát a selyemszövetet vasalás közben benedvesítenénk.