Ne etesd cukorral a méheket – álhír terjed az interneten, ne dölj be neki, mert ezzel árthatsz is a méheknek!

A napokban elterjedt egy hír a közösségi oldalakon, amelyben David Attenborough-ra hivatkozva arra kérik az embereket, hogy tegyenek egy kis cukor oldatot a kertjükbe, ezzel elősegítve a méhek munkáját. Kiderült, hogy ez a hír hamis és többet árt a méheknek, mint használ!

A hírt több helyről törölték, miután a BBC megerősítette, hogy David Attenborough nem tanácsolt ilyesmit. Ide kattintva olvashatjátok el ezt a fontos hírt »»»

Az álhír szerint: „A fáradt méheknek nagy segítség, ha a kertbe teszünk egy kis cukros vizet, ami új energiával tölti fel őket, hogy tovább repülhessenek.” A hírt több weblap is megjelentette és a közösségi médiában is sokszor láthattuk.

A Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) egyik szakértője szerint kedves, hogy az emberek segíteni akarnak, de ezzel a módszerrel nem lehet!

  • Cukrot adnak neki, de amire valójában szüksége lenne, az nektár.
  • Az emberek leginkább azzal segíthetnek, hogy olyan növényeket ültetnek, amelyek hosszú ideig virágzanak.
  • Nem tanácsolt cukros vízoldatot tenni a kertbe, mert a méhek inkább azt fogyasztják, ezért nem porozzák be a virágokat.

Ne tápláld a méheket

A méhészek kérik az embereket, hogy ne táplálják a méheket. Chris Wyatt méhész elmondása szerint a méhek a többletmézzel táplálkoznak és az sokkal egészségesebb a számukra, mint az ember által gyártott nádcukor.

A méhek etetése veszélyes is lehet rájuk nézve, mert amellett, hogy nem fogyasztanak nektárt és nem porozzák be a virágokat, akár meg is betegedhetnek, ami az egész kaptár pusztulásához vezethet.