Néhány spórolás ötletet szeretnék megosztani veletek

1. Süss zsírt. Ha kapsz olcsón zsírnakvalót, kockázd fel, és egy vastag falú edényben egy kis olaj, vagy zsíradék hozzáadásával süsd ki. Így lesz tepertőd, és zsíradékod a főzéshez. Én 5 kg zsírnakvalóból 2,5 l zsírt, és egy kg tepertőt szoktam készíteni.

2.Készíts lecsót télre. A bolti lecsót nem szeretem, 6dl paradicsomlében úszik 4 db paprika szelet, ráadásul elég drága. Ha szezonban sikerül venned olcsón paradicsomot/paprikát, akkor készíts egy nagyobb adag lecsót (5kg paprika, 2,5kg paradicsom, 1 kg hagyma) forrón töltsd üvegekbe, a tetejére mehet egy késhegyni szalicil, zárd le az üveget, fordítsd pár percre fejjel lefelé, visszafordítva takard be jó szorosan, hogy lassan hüljön ki, másnap mehet a kamrába. Van mihez nyúlni hónap végén.

3. Savanyíts uborkát. Most még nem túl drága az uborka kilója, de télen a konzerv is az lesz. Vegyél egy olyan műanyag vödröt ami teljesen zárható. Készíts uborka levet:minden egy liter vízhez ,1dl 20%-os ecet, 1 evőkanál só, 18dkg cukor, szemesbors, mustármag, fél kávéskanál borkén, fél kávéskanál nátrium-benzonát. Amikor találsz olcsó uborkát, megmosod és mehet a vödörbe, nagyobbak félbevágva. Folyamatosan lehet a vödröt pakolni. (dobálós uborkának hívják)

4. Főzz néhány üveg lekvárt. Legyen mindig a kamrában 5-6 üveg házi lekvárod, mert a bolti nagyon drága, és nem sok gyümölcsöt látott, legyen mihez nyúlni ha palacsintát sütöl, vagy házi nudlit készítesz. Minden gyümölcsből lehet lekvárt készíteni. Ha a piacon látsz olcsó gyümölcsöt, mert már puha, löttyedt, vedd meg, mosd át, magozd ki. Egy kacsasütö edényt, vagy egy vastag falú lábast, 1dl ecettel kenj körbe, tedd bele a gyümölcsöt,fedd le fedővel, és tedd a sütőbe. Ha a gyümölcs átpuhult botmixerrel pépesítsd, süsd tovább még vagy 2 órát, utána önts bele cukrot, és még egy 20 percet süsd (3kg gyümölcshöz 1/1,5 kg cukrot) Forrón töltsd üvegekbe, ugyan úgy mint a lecsónál)

5. Tartalékolj fokhagymát. Ha találsz olcsó, leértékelt fokhagymát (oka nem túl szép, nem fog elállni) vedd meg, pucold meg, törd össze, rakd zárható befőttes üvegbe, és öntsd fel étolajjal úgy, hogy teljesen ellepje. Így elzárod a levegő elől, és nagyon sokáig eláll. Főzéskor mindig vehetsz ki belőle, ha fogyóban az olaj, akkor pótolni kell.

6.Készíts házi paprika krémet. Augusztus végén, szeptember elején (akkor a legolcsóbb) vegyél 1-2 kg kápia paprikát, daráld le, minden kilóhoz keverj 20dkg jód nélküli sót. Néhány óra állás után töltsd kis üvegekbe, a keletkezett levét is adagold rájuk, zárd le az üveget, egész télen eláll. Pörköltbe, levesekbe , zsíroskenyérre isteni.

7. Gyúrj házitésztát. 40 dkg liszt, 1 tojás, pici víz. (tudom, van aki több tojással készíti, de spórolunk) szép simára kell gyúrni, egyenletes vékonyra nyújtani, és csíkokra vágni.

Ádám Anikó konyhájából!