Nem akarok dicsekedni de az én piskótám sose esik össze pedig csak normális liszt van benne semmi fortély

Most megmutatom, miként készítem a piskótát, ami tényleg soha nem esik össze. Az egyetlen dolog amire rájöttem, anno régen mikor írták a piskóta receptet, az evőkanalak is sokkal nagyobbak voltak. Én mindig jó púpos kanállal csinálom, mikor kerek tortát csinálok, akkor plusz egy evőkanál liszt. Nem nyitom ki a sütőt sütés közbe és miután megsült se veszem ki kb. 5 percig, csak kissé megnyitom a sütőajtót. Tesztelgetni se tesztelgetem szúrásokkal, érződik ha jól megsült. Ebből charlotte torta készül.

Hozzávalók:

  • tojás,
  • ahány tojás, annyi kanál liszt,
  • ahány tojás annyi kanál cukor,
  • sütőpor,
  • egy csepp citromlé.

Elkészítés:

Én úgy készítem hogy ahány tojás annyi kanál liszt, cukor. De a liszt jókora púposkánál. A fehérjét felverem a cukorral és kis vaníliás cukorral. Még kellemesebb tőle az illata sütés közbe, ezt a nagynénémtől tanultam. Mikor már fehéredik a hab, cseppentek bele pici citromlét, ezt egy bihari faluba tanultam, azt állítják fényesebb és keményebb lesz a hab. Mindig így csinálom, de csak egy csepp. Mikor jó keményre felvertem a habot, amikor már a tálba se mozdul meg, ha fordítom a tojássárgájával a sütőport is belekeverem. Aztán a lisztet és a tojássárgát apránként keverem óvatos forgatással a habba, nehogy a súllyal megtörjön a hab és lapos fakanállal keverem illetve forgatom. Aztán a tepsibe beleöntöm elegyengetem és 200 fokon sütöm 15-20 percig. (Az én sütőmön 200 fok felett villan a piros lámpa és süt normálisan, ha nem villan csak szárít mint süt) Aztán még be nem barnul a teteje és nem érzem élénken az illatát, sütöm. Aztán lekapcsolom az áramról és kissé nyitott ajtónál 5 percig hagyom.

A képen látható tepsi méretéhez mérten, ha vastagabb piskótát szeretnénk 12 – 13 tojásból és 12 – 13 kanál lisztből, cukorból készítjük. Amennyiben vékonyabb piskótát szeretnénk sütni, elég 6 – 7 tojás, 6 – 7 evőkanál liszt és cukor.

Kattints ide és nézd meg, hogyan készül az elronthatatlan piskóta.

Tepsiből kivett állapotba az alja

Csak Nikky receptje, aki a Ketkes – Mit főzzek holnap? Recept ötletek tőletek Facebook csoport tagja!