Nem hittem a szememnek, amikor megláttam a telekszomszédom kertjét. Ez az igazi átalakulás!

Valószínűleg ez az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás a nyaralónk kertjének megújítására – a virágágyás és a virágok. Ezen nagyszerű elemek szakszerű felhasználásával saját kertünkben egy nagyszerű édenkert látványát hozhatjuk létre.

A várost ritkán hagyom el és még annál is kevesebbszer utazom a telekre, de ezen a hétvégén úgy döntöttem, hogy kivételt teszek és ellátogatok oda. A szomszéd telkét már messziről megláttam és megdöbbentem.

Minden annyira stílusos és elegáns volt, mintha ezen a kerten több tapasztalt kerttervező dolgozott volna. Ez természetesen nem igaz, a szomszéd mindent saját kezűleg alakított ki.

Virágágyás körbe kerítése

Amikor megtudtam, hogy is kell ezt csinálni, nagyon meglepődtem. Úgy látszik, hogy ezt a harmonikus és tökéletes virágos teret a virágágyás érdekes kialakításával hozták létre.

Parkban, vagy egyéb helyeken sétálva, nem mindig veszed észre azt, hogyan vannak körbekerítve a virágok. Úgy vannak elkerítve, hogy ne vonja el tekinteted a virágzó növényekről, hanem épp fordítva, arra irányítsa azt.

Még a tervezés időszakában érdemes átgondolni a virágágyás körbekerítését, hogy minden szempontból tökéletes legyen az összkép, a fényviszony és harmonizáljanak a növények és a kerítés színei.

A Ketkes.com szerkesztősége összeállított a részedre 25 nagyszerű ötletet a virágágyás körbekerítéséhez. Nézd meg ezeket és válaszd ki közülük a kertedhez legjobban illőt.

1. Ezt a félkör alakú ágyásszegélyt a virágok körül, régi téglákból alakították ki. Nagyon egyszerű megoldás, de nagyon hatékony!

2. Vörös tégla a kertidekor körül, egy szintben a gyepszőnyeggel. Valóban – egy elérhető és hasznos döntés!

3. Zöldnövényzet nem csak művészileg és építészetileg emeli ki a kertünk szépségét, hanem jobbá teszi a kertünk mikroklímáját.

4. Egy egyszerű módja annak, hogyan hozzunk létre egy egyedülálló kompozíciót  műanyag ágyásszegélyből.

A műanyag tartós, kémiailag stabil, ellenáll a korróziónak, nem rohad és nem olvad meg a napon. Egyedüli hiányossága, az olcsó kinézete és néha ízléstelensége. A gyártók próbálják elkerülni ezeket a hibákat és most már olyan ágyásszegélyeket kínálnak, melyeket nehéz megkülönböztetni a kőtől és a fától.

5. Egy érdekes megoldás az épített virágágyásnak. Szerintem nagyon szép!

6. Íme, egy ötlet a természetes és a mesterséges anyagok párosítására.

7. A gondosan megtervezett és ízlésesen lerakott kő ágyásszegély minden növényi kompozíciónak gyönyörű megjelenést kölcsönöz,  mivel kihangsúlyozza a virágok érzékenységét és törékenységét.

8. Nagyon egyedinek tűnik, ha ugyanolyan színű a kerítés és az ágyásszegély.

9. Ez nagyon jó példája annak, hogyan használjuk a térkövet ágyásszegélyként.

10. A fa fő értéke a természetesség és természettel való összhangja. A fa ágyásszegélyt a virágágyásoknál a falusi stílus megjelenítésekor alkalmazzák. A fa illik a kőhöz, kertet díszítő elemekhez, padokhoz és hintákhoz.

11. A beton többrétű felhasználhatósága miatt a kert bármely sarkában ágyásszegélyként alkalmazható.

12. Egyetértek azzal, hogy a virágágyás azon része, ahol követ használtak, sokkal érdekesebbnek tűnik.

13. A tér felosztása az egyik fő tervezési szempont a tökéletes tájkép létrehozásához.

Az ösvények járólapból való kialakítása nem csak a telken kiváló ötlet, hanem az üzletközpontoknál és irodaépületeknél is!

14. Erős és alacsony ágyásszegélyt akár több kisebb virágágyás estén is kialakíthatunk tömör fa deszkákból. Teljesen oda vagyok ezért az ötletért!

15. A tér megnövelhető, téglával szegélyezett ágyásokkal. Nagyszerűen sikerült, ugye?

16. Ez az egyik kedvencem! Díszes járólap és tégla szegély – azok az anyagok, melyeket gyakran alkalmaznak kertépítéskor. Valóban nagyszerű!

17. A díszes ágyásszegély magassága a virágágyás vagy a gyep virágainak magasságán alapul. Az alacsony virágágyások szegélyeinek az előre gyártott térlőelemek is megfelelőek.

18. Színes ágyásszegélyt saját magunk is készíthetünk, bármilyen anyagból ami csak a kezünkbe akad.

Például, ennél a variációnál a kert díszítésére több színű bowling golyókat használtak. Ki gondolta volna!

19. Akkurátus ágyásszegélynek fém díszkerítést is felhasználhatunk. Nagyon stílusos.

20. Különleges fém ágyásszegély megakadályozza a növény gyökereinek rossz irányba történő növekedését, ha azt használati utasításnak megfelelően rakjuk le. Ebben az esetben egyenes szegélye lesz a gyepednek vagy a virágágyásodnak.

21. A fa ágyásszegélyek legkülönbözőbbek lehetnek. Kiváló döntés lehet a rönkdarabokból készített ágyásszegély, ami sajátkezűleg is könnyen elkészíthető. A keresztgerendából levágott szeleteket saját ízlésünknek megfelelően lerakhatjuk akár mozaikszerűen is.

22. Az ilyen fajta ágyásszegélyt előre meg kell tervezni. Ez valóban nem egyszerű, de a végeredmény bámulatos!

23. Nekem nagyon tetszik ez az ötlet. Stílusos és modern!

24. Nem megszokott elhelyezése a virágágyásnak a betonblokkban, amipad lábként funkcionál.

25. Ilyen fajta ház előtti terület kialakításról álmodok. Hihetetlenül kényelmes és hangulatos!

Akármilyen szépek és bájosak is a virágok, a virágágyás szegély nélkül befejezetlennek tűnik. Az ágyásszegéllyel vonzóbbá és szebbé válik a kert.

Nem csak körbehatárolja a növényeket, más funkcióval is rendelkezik: például nem engedi, hogy a talajtakaró növények beterítsék (túlságosan ellepjék) a kertet. Ezen kívül védelmi szerepet is ellát, megóvja a törékeny növényeket a háziállatoktól.

Amint látod, nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezt az első ránézésre nem szembetűnő kertművészeti elemet. Válaszd ki a neked megfelelő ötletet és hozd létre a saját dekoratív ágyásszegélyed és virágos kertedet.

Kellemes nyarat és művészi ötleteket! Ha hasznos volt számodra ez a cikk, oszd meg barátaiddal. Biztosan értékelni fogják ezeket az ötleteket.