Nem kell leckét csinálni a gyerekkel! És egyáltalán nem kell leckét csinálni…

„Megcsináltad a leckédet?” Gyakran a házi feladat a szülők és a gyerekek közötti csata oka, az el nem végzet feladat kiváló ok arra, hogy behívassuk az édesapát és az édesanyát az iskolába, ami általában boldogtalansághoz vezet. A mai iskolások túl vannak terhelve házi feladatokkal, és ennek mi az eredménye?

A Ketkes.com szerkesztősége megmagyarázza, miért nem szükséges a gyerekeknek házi feladatott csinálni, és a szülőknek ideje befejezni aggodalmukat egy apróság miatt.

Mi a helyes módja a lecke elkészítésének?

A gyerekkel együtt készített házi feladat egyáltalán nem befolyásolja a teljesítményét és még kevésbé a képzettségét. Szó szerint ez a tény már tudományosan bizonyított. Gerald Le Tendr a Pennsylvaniai Egyetem  professzora tíz éven keresztül folytatott megfigyelését publikálta, melyben világosan bebizonyította, hogy a házi feladat az iskolás gyerekek számára haszontalan.

Hihetelen, de még a XIX században a házi feladatot a tanuló megbüntetésére alkalmazták. Hisz mi lehet annál rosszabb, mint megfosztani az amúgy is fáradt gyereket a szabadidejétől?

„ A gyereknek feltétlenül rendelkeznie kell önálló szabadidővel, amikor semmit sem kell csinálnia: legalább napi 2 és 4 óra terjedelemben. A nagyravágyó szülők a gyerekeiket túlterhelik. Szakkörök, különórák, nyelvleckék… És ennek az eredménye az idegeskedés és az ezzel járó egyéb gondok.” – állítja Mihail Labkovszkij pszichológus.

Hongkongban, Tájföldön és Japánban a gyerekek kevesebb leckét kapnak, mint a velük egykorú más országbeli gyerekek.  Ennek ellenére az ázsiai gyerekek nagyon hamar a csúcsra érnek és tömegével nyerik a különböző diákolimpiai érmeket! És ez alatt a mi iskolásaink átlagosan heti tíz órán keresztül otthon ülnek és a leckéjüket csinálják, ennek az eredménye? Soha nem teljesítettek még ilyen rosszul a magyar diákok. Ezért érdemes a könyvek felett ülni a hajnali kakaskukorékolásig?

Az egyetlen érv a házi feladat mellett: az önálló gyakorlás nélkül a tanulok, nem fogják megérteni az órákon halottakat. Akkor miért a finn iskolák az egyik legerősebb oktatási intézmények a világon?

„Az iskolában tanulni, otthon pihenni kell!” – ez a finn iskolák többségének a politikája. Hisz a tanár feladata a tanórán a maximális tudás átadása, hogy ne kelljen fél óránál több időt fordítani az otthon elvégzendő leckére az iskola után.

„ Nehéz megmondani, kinek van nagyobb pszichés problémája, a kitűnő tanulónak, vagy a bukásra állónak. Vagy azon kitűnő tanulóknak, akik szorgalmuknak köszönhetően „megküzdenek” az ötösért, viszont alacsony önbecsüléssel rendelkeznek. – mondja Labkovszkij. Az iskola és a pedagógusok viszonylatában Önnek mindig a gyermeke oldalán kell állnia. Óvja gyermekét. Ne féljenek a rossz jegyektől. Inkább féljenek az iskolaundortól és általában a tanítástól”.

Kinek kell az, hogy órákon át a könyvek és füzetek fölött szenvedjen, idegességében rágja a ceruzát és ez nyomot hagyjon a gyermekében. Napi félórányi házi feladat – ez is már nagy stressz a kisember számára. A stresszes gyerekek rosszul alszanak, és gyakran megbetegszenek. Az elsősök számára ez még nehezebb.

Az óraszám növelésével, a jól szervezett tanulási rendszerrel, az iskolában is minden könnyedén megtanulható és még a tananyag elsajátítására és ismétlésre is jut megfelelő idő. Sajnos, ilyen az életben egyelőre nem létezik.

Sajnálatunkra a szülök többségének épp ellentétes a meggyőződése. Úgy gondolják, hogy a házi feladat ahhoz szükséges, hogy a gyerek önálló és fegyelmezett legyen. A gondoskodó felnőttek igyekezetétől függetlenül, az elviselhetetlen terhek a kicsikből inkább negatív érzelmeket és tanulási undort váltanak ki.

Mit gondolsz, érdemes erőltetni a házi feladat végrehajtását, vagy inkább egy kis szabadságot kell adni a kisembernek? Oszd meg észrevételeidet a hozzászólásokban.