Nézd csak, ezért nem szabad soha megmosni a nyers csirkehúst!

Az emberek 90% -a megmossa a nyers csirkét elkészítés előtt. Ma elmondjuk nektek, hogy miért is nem szabad ezt a hibát elkövetni. A nyers csirkehús a szervezetre káros baktériumokat tartalmaz Campylo baktériumot és szalmonellát amelyek számos esetben ételmérgezést okoznak, ezért logikusnak tűnik a csirkehús megmosása elkészítés előtt. Sajnos ez a beidegződés hibás. Ha megmossuk a csirkét feldolgozás előtt, akkor helyet adunk további baktériumok terjedésének, sőt a munkalapunk és a mosogató is tele lesz baktériummal.

Jennifer Quinlan a Drexel-i egyetemről részt vett egy ehhez a témához kapcsolódó kutatásban, amely kutatást a vidéki háztartásokban résztvevő osztály kért Amerikában. Quinlan szerint a kutatásban résztvevő személyek 90%- a megmossa a csirkét felhasználás előtt. A csirkéből készülő ételek receptjei úgy kezdődnek, hogy mossuk meg a csirkét majd hagyjuk lecsöpögni. A kutatások azt bizonyítják, hogy ez a módszer nem véd meg minket a baktériumoktól, mert nem távolítja el azokat sőt előidézi a még több baktérium terjedését.

A kutatást vezető személy a következő nevet adta ennek a programnak: „Az ételek titka a családban” amely a következő definíciókat foglalja magába:

  • Tartsunk tisztaságot. Mossunk kezét minél gyakrabban és a lakásunkban lévő felületeket is tisztítsuk minél sűrűbben.
  • Válasszuk külön az ételeket. Ne hagyjuk, hogy a nyers csirke más ételek mellé kerüljön.
  • Készítsük el az ételt kellőképpen. Az elkészített csirke hőmérséklete belül, sütés, főzés után minimum 74 fokos kell legyen.
  • Tartsuk hidegen. Az elkészített csirkét a megfelelő időben tegyük hűtőbe (amikor kihűlt).

A Drexeli egyetem egy ehhez hasonló kampányt indított a következő névvel: ” Ne mossuk meg a csirkehúst.”  Ennek a kampánynak az a lényege, hogy leszoktassa az embereket a csirkehús megmosásáról. A fentiekben említett baktériumokkal fertőződött ételek súlyos mérgezést okozhatnak az emberi szervezetben és ez még nem is a legrosszabb dolog. Ha valaki szalmonellával fertőzött ételt fogyaszt hasmenés, hidegrázás, hasi fájdalom és hányinger, hányás lép fel, hamarosan az étel elfogyasztását követően. A szalmonella fertőzést pár nap alatt ki lehet kezelni, de néha fellépnek olyan komplikációk amelyek halált okozhatnak.

A campylo baktériummal fertőzött ételek szintén hasmenést okoznak, az illető személyt ágyhoz láncolhatja 10 napra ez a fertőzés és erős hasi fájdalmat idéz elő. Ez a fertőzés hosszútávon is egészségi problémákat okozhat, az izomzat gyengülését, támadhatja az idegrendszert, arthritisz léphet fel.

Quinlan a következőket nyilatkozta: a nyers csirkehús megmosása nem ér meg ennyi rizikót. Egyes emberek úgy gondolják, hogy lemossák a baktériumot a csirkéről, mások piszkosnak találják a csirkét, azért mossák meg, az okok még sorolhatóak lennének.

Végezetül pedig értsük meg, a nyers csirkehúst nem kell megmosni! Tartsuk egy légmentesen lezárt edényben, hűtőben az elkészítendő csirkehúst. Vigyázat, ha szoba hőmérsékleten tartjuk akkor megfertőződhet! Fogadjuk meg ezeket a tanácsokat.