Nőnek lenni jó – avagy hogyan éljük meg nőiességünket

Kiteljesedett életet akkor tudsz élni, ha megéled nemiséged.

Vannak, akik azt a nézetet képviselik, hogy a nőiség, lágyság, befogadás jobban jellemezte a nőket akkor, amikor a férfi-női szerepek jobban elkülönültek egymástól és a férfi volt az egyedüli családfenntartó.

Ahhoz képest, ami a mára jellemző, hogy a nők is szeretnek saját életük felett rendelkezni és vágyott életük megteremtéséért tesznek a férfiakkal együtt és felelősséget vállalnak életükért.

Minden emberben megvan a lágyabb, érzelmesebb női oldal és a férfi racionális, teremtő oldal is. Az életben nagy szükségünk van mindkettőre, de a két nemben ez eltérően dominál, a nőkben az érzelmesebb oldal, a férfiakban a racionális oldal.

Ha a nőben megvan az érzelmesebb oldal dominanciája, de a másik oldalt is meg tudja élni a megfelelő helyzetekben, akkor jól érzi magát. Ha ez eltolódott, akkor nem tudja teljességében megélni nőiességét.

Bárhogy is van tudatos odafigyeléssel fejleszthető a nőiesség. Ha még férfias férfira is vágyunk, akkor is érdemes jobban kifejezni nőiességünket, hiszen ahogy a mondás is tartja a nő teszi férfivá a férfit és fordítva.

Ok, amiért nem érzed magad nőnek

Az újszülött már anyukája pocakjában érzékeli, hogyan éli meg ő a várandóságot, hogyan viszonyul saját nőiességéhez és apa és anya hogyan viszonyulnak egymáshoz. Megszületése után azt is leveszi kis antennájával, ha fiúsan bánnak vele, ha úgy is öltöztetik vagy játszanak vele.

Ez tudatalatti megfelelésként befolyásolhatja, és inkább fiúkkal barátkozik, mint lányokkal, inkább focizik, mint babázik.

Orvosi ok, hormonális ok is lehet a fiús irány mögött, amit érdemes kivizsgáltatni.

Biztató, hogy aki gyerekként fiús is volt, lehet, hogy a kamaszkor környékén megváltozik, hiszen a fiúk is más szemmel néznek már rá teste változásával, és fel kell maga előtt is vállalnia, hogy minden hónapban tanúbizonyságot tesz saját nőiessége.

Másképp kezdi érezni magát, lehet, hogy új darabbal bővül ruhatára, a melltartóval.

Alaphelyzetben a női hormonok hatására elkezdünk a fiúkra vágyni és érzéseink, érzelmeink változnak. Ennek hatására nőiesebbek is szeretnénk lenni, ám nekünk egy pár év lemaradásunk van a gyerekkoruktól babázós, fodrászost játszó kortársainkhoz képest.

Ilyenkor viccesen nézhet ki, ha nőcisek akarunk lenni, ennek ellenére érdemes nagyon sok mindent kipróbálni és általában ez öntudatlanul meg is történik. Különböző ruhadarabokat próbálgatunk, sminkelni kezdünk, nézzük mi áll jól nekünk, hogy megtaláljuk az irányt, ami kifejez bennünket, hiszen személyiségünk most is alakul.

A nőiesség belülről fakad, a többi annak külső megnyilvánulása

Megjelenésünk akkor van összhangban, ha a külsőnk a bensőnket tükrözi.

Sok nő nincs tudatában annak, hogy nem éli meg teljességében nőiességét függetlenül attól, hogy kislányosan nevelték. Csak azt érzi, hiányérzete van, ami a párkapcsolatában csúcsosodik ki.

Ha a szülői mintában anyuka irányító volt, esetleg nem tisztelte apát, akkor könnyen lehet, hogy felnőve a lány is ilyen lesz párkapcsolatában, ettől pedig nem érzi jól magát.

Tudatos fejlesztéssel, az önszeretetszint növelésével, önmagunk megismerésével, és a minket nem szolgáló programok elengedésével ki tudjuk bontakoztatni azt, akik vagyunk.

Olyan tevékenységbe vagy mozgásformába is belekezdünk ezután, ami eddig nem hívogatott, vagy nem volt merszünk belevágni.

Nagyon nőies mozgásforma például – ha nem a legnőiesebb- a hastánc, amiről személyes tapasztalataim is vannak.

Egy ilyen tánc edzésnek is felfogható és a próba alatt folyamatosan láthatod magad a tükörben és szoksz hozzá saját nőies látványodhoz. Ehhez párosulnak a kifinomultabb kéztartások, melyek eleve finomabbra hangolják az egész mozgást.

Emellett még egészségügyi hatása is van a táncnak, hiszen nagyon jó tartásjavító, csökkenti a hátproblémákat, vérkeringés fokozó, stressz oldó. Valamint a koncentrációt, önfegyelmet nagyban fejleszti egy tánckoreográfia elsajátítása és a magabiztosságot, önfelvállalást segíti egy fellépés.

Nem is gondolnád mennyi mindenre pozitívan hat, ha odafigyelsz magadra

Számos lehetőség és módszer van belsőd fejlesztésére és saját magad megismerésére, valamint mozdulataid és külsőd változtatására, hogy belsődet hűen tükrözze a külsőd.

Ha sokat tapasztalsz, tudni fogod miben, hogyan érzed magad a legjobban, önazonosan.

Ehhez lehet, hogy nem kell állandóan szépségszalonba járnod, vagy mindig az aktuális trendnek megfelelni, hiszen enélkül is érezheted nőies nőnek magad személyiségedtől függően.

Nacsa Éva
személyre szabott önértékelés fejlesztő tréner
www.noionbecsules.hu
https://www.facebook.com/noionbecsules/