Őszi feladatok, amikkel biztosíthatod kerted épségét a hideg beállta előtt

A nyárnak vége, de ezzel egy kertész élete nem áll meg. Az ősszel egyre csökkenő hőmérséklet arra figyelmeztet bennünket, hogy ideje elkezdenünk felkészíteni kertünket a télre, biztosítva ezzel, hogy tavasszal minden újult erővel kelhessen életre.

Az őszi kertészkedés lehetőséget nyújt továbbá arra is, hogy összegezd kerted teljesítményét az idei szezonban, és feljegyezd, hogy jövőre mit lenne érdemes másképpen, vagy ugyan úgy csinálni. Ha szeretnéd biztosítani kerted tisztaságát és épségét a következő hideg hónapokra (megalapozva ezzel a tavaszi újrakezdést), akkor vess egy pillantást a következő tippekre!

Általános takarítás a kertben

Járd körbe kertedet és alaposan vizsgáld meg minden részét, folyamatosan azt kérdezgetve magadtól, hogy vajon mit tehetnél most, amivel megkönnyíthetnéd tavaszi teendőidet? Mindenképpen érdemes például kihúzni az elvirágzott egynyári növényeket. Ezek – a lehullott falevelekkel együtt – mehetnek a komposzthalomra, de persze csak az egészséges példányok. Nem árt összegereblyézni a letört faágakat és egyéb nemkívánatos növényi maradékokat is, amelyek szintén mehetnek a komposzt közé.

Ha kerted talaja sűrű, akkor egy réteg komposzttal könnyedén fellazíthatod, és így egyszerre tápanyagokkal is dúsíthatod azt. A folyamatos fagyok és olvadások az elkövetkezendő hónapokban segítenek majd, hogy a komposzt teljesen beszívódjon a talajba. Nézd meg, hogy vannak-e olyan virágfejek növényeiden, amelyeket kiszáríthatnál például teának vagy fűszernek, és gyűjtsd össze őket.

Ha sok lehullott leveled van, nem feltétlenül kell az összeset komposztálnod. Egy másik megoldás egy zsákba tölteni őket és hagyni, hogy a tél folyamán lebomlódjanak. Ebből lesz a levélhumusz, ami kiváló talajtakaró lesz, ha beköszönt a tavasz. Ásd fel azokat az érzékeny hagymákat és gyökereket, amik nem élnék túl a telet, de tavasszal újra elültetheted őket. Ezzel bizonyos növényeknél várhatsz az első enyhébb fagyig, de általában nem éri meg kockáztatni.

Jó ötlet összegyűjteni a magvakat is az elvirágzott növényekből, hogy házon belül, vagy jövő tavasszal elültethesd őket. A magvakat hosszú távon hűvös, napfénytől védett helyen érdemes őrizni. Ha van néhány nagyobb, csomóban növő évelőd, akkor még a melegebb időszakokban jó ötlet szétválasztani őket, hogy csinosabban mutassanak.

A gyógynövények gondozása

Sok gyógynövény évelő, de kevesen bírják ki a téli fagyokat. Ha szeretnéd télen is használni őket, akkor vágj belőlük néhány dugványt, és ültesd el azokat egy benti növénytartóban. Ha elegendő helyed van, akkor akár teljes egészükben is behordhatod őket, ami kifejezetten egyszerű, ha kint is növénytartóban nevelkedtek.

A kerti szerszámok karbantartása

A kerti szerszámok is megérdemlik a pihenést a tavaszi-nyári szezon után, és még ha minden használatuk után is letörölgetted őket, rájuk fér egy alapos tisztogatás, élezés és fertőtlenítés. Ha vigyázol eszközeidre, akkor hosszú éveken át jól szolgálnak majd! A kerti ollók, kapák, gereblyék, a fűnyíró pengéi, a talicska kereke és belseje, a vödrök – ezeket és sok más szerszámot kell ellenőrizned, mielőtt ők is téli álomba szenderülhetnének.

Áss új ágyásokat

Az ősz kiváló időszak arra, hogy új ágyásokat áss kertedben. Válassz ki egy megfelelő területet (ügyelj rá, hogy a nap melyik részt hogy ér a különböző évszakokban), ásd fel a talajt, és forgasd vissza úgy, hogy a füvek és a gyomok lefelé nézzenek. Ez már segít némi organikusabbá tenni a talajt, de használhatsz még konyhai maradékokat és komposztot is. Ahogy már említettük, ezeket a folyamatos fagyások és olvadások idővel „beépítik” majd a talajba. Ez a módszer még a különösen gyomos, gazos részeken is működik.

Ültess talajtakarót

A téli talajtakarás fontos az olyan kertekben, ahol az enyhébb téli időszakokban gyakran jelennek meg gyomok az ágyásokon. Ez megoldható persze műanyag takarókkal is, de a téli rozs, a bíborhere, és a hajdina mind remek organikus takarást biztosítanak a hűvösebb hónapok során.  A takarással nem csak a gyomokat szoríthatod vissza, de csökkentheted a fagyások és olvadások okozta talajeróziót is. Tavasszal nem lesz más dolgod, mint levágni a takarónövényt, és beleszántani a talajba az ültetés megkezdése előtt.

Ültess hidegkedvelő növényeket

Rengeteg olyan növény van, amelyek még a viszonylag langyos őszi időben elültethetők, hogy színesebbé varázsolhasd velük kertedet. Ilyen hidegtűrő szépségek például a krizantémok, az évelő őszirózsák, a kerti árvácskák, a bimbós és a fodros kel, a brokkoli, hamvaska és még sok más is.

Vágj dugványokat benti nevelésre

A fagy sok növénnyel végez, de egy kis részüket megmentheted télire, hogy tavasszal utódjukon keresztül élhessenek tovább. Sajnos kevés olyan egész növény van, amit lehetséges vagy érdemes bevinni a házba, de néhány dugvánnyal biztosíthatod, hogy legyen mit továbbültetni a következő szezonban.

Takarítsd ki a madáretetőket és madárfürdőket

Ha vannak ilyenek kertedben, akkor itt az ideje, hogy kitakarítsd őket. Fontos, hogy a madáretetők tiszták és mindig feltöltöttek legyenek, a fürdőt pedig – amíg csak teheted – hagyd futni, miután kitisztítottad, hogy az enyhébb időben megtisztogathassák bennük magukat a madarak. Az esővíz segít feltölteni a fürdőket, de ha piszkossá válik, a madarak nem szívesen repülnek rá, és akár még fertőzéseket is elkaphatnak belőle.

Tartsd rendben hidegágyaidat

Nem éppen kellemes mulatság a téli fagy kellős közepén kitakarítani a hidegágyakat. Tudd le ezt most, hogy ősszel minél előbb elkezdhesd használni őket.

További hasznos tanácsokat találhatsz az Agrároldal.hu kertfenntartás rovatában!

Vagy csatlakozz Facebook oldalunkhoz: