Párolt rizs – könnyed étel, ha azt akarod, hogy a hús íze érvényesüljön, ezt tálald mellé!

SONY DSC

A párolt rizs finom köret, amelyhez sok fajta hús kínálható! Pillanatok alatt elkészül és még olcsó is!

Hozzávalók

  • 25 dkg rizs,
  • 5 dkg zsír,
  • 1 dkg só,
  • 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
  • pontosan fél liter víz (a rizshez mindig kétszer annyi vizet öntünk, mint a rizs súlya. A törmelék rizshez csak másfélszer annyit),
  • esetleg 1-2 dkg hagyma egészben.

Elkészítés

A rizst megválogatjuk, sűrű szűrőbe téve, meleg, folyó vízben megmossuk, nagyon jól lecsurgatjuk. A pontosan kimért fél liter vizet lefedve, mérsékelt melegre tesszük. Az esetleg használt hagymát megtisztítjuk, megmossuk, egészben hagyjuk. 1,5 literes lábasban megolvasztjuk a zsírt, beletesszük a nagyon jól lecsurgatott, megmosott rizst és mérsékelt tűzön kevergetjük, amíg a rizs áthevül, üveges színű lesz; ekkor a forrásban levő fél liter vizet ráöntjük, megsózzuk, közepébe tesszük az egészben hagyott hagymát és felforrásig egyszer-kétszer megkeverjük. Amint felforrt, lefedjük, a tűzhely legmérsékeltebb meleg helyére állítjuk és 30-40 percig a fedőt nem emeljük le róla. Megkeverni nem szabad.

Megpárolhatjuk enyhe meleg sütőben rácsra helyezve . Forrásban levő étel fölé is állíthatjuk, ha az edényre légmentesen illeszkedik a rizses lábas; így gőzölve 40-50 percre van szükség a rizs megduzzadásához. A kiszabott idő elmúltával a fedőt leemeljük, eltávolítjuk a hagymát, rászórjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, villával összerázzuk a rizzsel. Megelőzőleg ízleljük meg, ha szükséges a petrezselyemmel együtt sót is hintsünk rá, így egyszerre vegyíthetjük el.