Rómában műanyagpalackokkal is kifizethetjük metrójegyünket

Virginia Raggi római főpolgármester - Fotó: Virginia Raggi / Facebook

Egy remek kezdeményezéssel álltak elő Rómában, amely talán arra sarkalja az embereket, hogy a műanyagpalackokat gyűjtsék össze és adott automatákba dobják. Az olasz főváros metróállomásainál bemutatták azokat az automatákat, melyek műanyagpalackokért cserébe metrójegy vásárlását teszik lehetővé – írja az index.hu.

Az utasok egy éven át három ilyen gépet tesztelhetnek: ezek egy bedobott palackért öt eurocentet fizetnek. Így aki sok palackot dob be az automatába, komolyabb összegeket is megtakaríthat a tömegközlekedésen. A pénzt egy applikáción keresztül utalják az illető telefonjára. A római közlekedési vállalat, az ATAC szerint a pénz az utasok számláján landol, melyet két applikáció is nyilvántart, ezekről lehet felhasználni az összeget jegyvásárlásra.

„Ez egy olyan rendszer, melynek segítségével újrahasznosítunk, és ezzel egy időben megjutalmazzuk állampolgáraink erényes magatartását, valamint fogyasztói lojalitást építünk ki.” – mondta az ATAC elnöke, Paolo Simioni.

A kezdeményezés talán rávilágítja az embereket, hogy érdemes szelektíven gyűjteni a műanyaghulladékot. Nem csak a környezetért tehetnek így a Római lakosok, de spórolhatnak is! Mi a véleményed róla? Használnál egy ilyen rendszert?