Tippek, amik megmenthetnek a konyhában!

Homemade Lemon and Herb Whole Chicken on a Cutting Board

Ha sütsz vagy főzöl, bármilyen rutinnal is teszed, adódhatnak váratlan helyzetek, jöhetnek kisebb-nagyobb bakik. Hogy az étel ne menjen veszendőbe, ügyes trükköket vethetsz be vészhelyzet esetén is!

Túl édes sütemények ellen

Ha úgy érzed, túl édesre sikeredett a tészta, adj hozzá lime vagy citromlevet. A már elkészült sütemények tetejét is meglocsolhatod vele, ezzel könnyedén enyhítheted az édes ízt.

A tökéletes sült csirkéhez

A pirosra sült, ropogós csirke, ami belül omlós, a kezdő háziasszonyok álma. Elkészíteni pedig egyáltalán nem ördöngősség! Csupán egyetlen fontos trükköt kell tudnod hozzá, amivel elkerülheted a bakikat: a sütő legyen nagyon forró! Melegítsd elő 260 fokra és gyönyörű, ropogós csirkét vehetsz ki belőle!

Ha túlfűszerezted

Ha időközben elfelejtettél kóstolni és csak a főzés végén derül ki, hogy túlfűszerezted az élet, még mindig menthető a dolog. Egyszerűen adj hozzá némi cukrot vagy vajat! Mindkettő elveszi a nagyon fűszeres ízt.

Ha leégetted a rizst

Kár is tagadni, mindenkivel előfordult már. Ez a baki könnyen végzetes lehet, hiszen az égett ízt az egész fazék rizs átveszi, akkor is, ha csak egy része pörkölődött meg. Hogy mégse a szemetesben végezze a vacsora, amint megérzed az égett szagot, vedd le a lábost a tűzről és tedd rögtön hideg vízbe. Ezzel megelőzheted, hogy az égett íz tovább terjedjen. A le nem égett részekről a rizst szedd ki egy tálba és bátran tedd a vacsoraasztalra!

Ha túlfőzted a zöldséget

A túlfőzött zöldség inkább hasonlít egy pépesített bébiételhez, mint egy gusztusos körethez. Ha elfelejtetted időben levenni a tűzről, amint észreveszed a hibádat, rögtön cselekedj és tedd a zöldségeket jeges vízzel teli tálba. Ezzel megállíthatod a főzési folyamatot. Minél gyorsabban cselekszel, annál többet nyerhetsz vissza a zöldségek roppanósságából.

Ha túl vizes maradt a tiszta

Tésztát főzni nem is olyan egyszerű, mint sokan hiszik. Ha túl sokáig forraltad, vedd le a tűzről, egy serpenyőben forrósíts olívaolajat és tedd bele a tésztát. Néhány percig sütögesd, ezzel sokat javíthatsz a textúráján.

Tepsiben leragadt tészta esetén

Egy csodás süteményt készítesz éppen, mikor az utolsó lépésnél minden elveszni látszik? Gyakran megesik, hogy a tészta alja leragad a tepsiben. Ha így jártál, várd meg, míg a tészta teljesen kihűl, majd a tepsi alját tedd meleg vízbe. Ezzel felolvaszthatod a zsiradékot annyira, hogy a tésztát könnyedén kivehesd a tepsiből!

Ha túl keserű az étel

A kelkáposzta, a kelbimbó sokszor keserűek és keserűvé változtatják az ételek többi hozzávalójának ízét is. Mivel nagyon egészséges zöldségekről van szó, ne mondjuk le róluk, inkább orvosoljuk ezt a problémát! Használjunk citromlevet és törjünk össze egy kevés szerecsendiót, hogy kiegyensúlyozzuk az ízeket. Ha salátát készítünk a zöldségekből, bónuszként adhatunk hozzá diót is.