Tudományosan igazolták, hogy az utazástól boldogabbak leszünk, mint az új tárgyak vásárlásától

A vásárlás pszichológiáját régóta próbálják megfejteni. Nehéz ellenállni a folyamatosan ránk zúduló reklámoknak, amik azt sugallják, hogyha megvesszük XY terméket, akkor garantáltan boldogabbak, sikeresebbek, egészségesebbek leszünk. Ezért, amikor lehetőségünk adódik rá, vásárolunk. Ennek az a magyarázata, hogy a vásárlások alkalmával boldogabbnak érezzük magunkat. Megszereztünk valami újat, amire vágytunk, de az is gyakori, hogy hirtelen döntünk a vásárlás mellett, és örülünk az éppen felfedezett új kincsünknek. Ez az öröm azonban nem tartós. Ezért újra és újra vásárolunk, sokszor felesleges dolgokat is. 

Thomas Gilovich pszichológus professzor egy kísérletében mutatott rá arra, hogy amikor utazunk, a boldogságszintünk ugyanúgy megemelkedik, mint amikor vásárolunk.

A lényeges különbség a két tevékenység között az, hogy a boldogságcsökkenés az utazás folyamán egyáltalán nem érzékelhető, mert a memóriánkban az utazás során tapasztalt élmények elraktározódnak, hosszabb ideig élénken élnek bennünk, és később, amikor visszaemlékezünk az utazásra, a boldogsághormon a pozitív emlékek hatására újra termelődni kezd a szervezetünkben. A felfedezés öröme, új helyek megismerése, új tájak bebarangolása, extrém sportok elsajátítása, vagy új készségek kipróbálása mind remek forrásai lehetnek a boldogságnak. Ugyanakkor egy új autó, telefon, vagy számítástechnikai eszköz is képes örömöt okozni, de ahogy ezek a tárgyak beépülnek a mindennapi életünkbe, és természetes módon használjuk őket, a hozzájuk társított öröm érzése fokozatosan csökken. Az utazás élménye soha nem szürkül el. Nincs két egyforma utazás.

Ezért amikor lehetőségünk van rá, egy új tárgy beszerzése helyett válasszuk az utazást, akár pár napra is a családdal, barátokkal, vagy a szerelmünkkel. Garantáltan biztosíthatjuk ezzel a boldogságszintünk emelkedését, valamint a tartós örömöt is.