Uborkasaláta – Egyszerű, finom alaprecept. Ízesíthető fokhagymával, vagy tejföllel. :)

Kellő idő a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek. Ennyi a titok. Ha egyszer kipróbálod, biztos, hogy függő leszel :)

Hozzávalók

  • 60 dkg uborka,
  • 1/2 kávéskanál só,
  • 1-2 evőkanál ecet,
  • 1 evőkanál olaj,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • késhegynyi törött bors vagy 1 kávéskanál édes fűszerpaprika.
  • Esetleg fél cikk péppé dörzsölt fokhagyma vagy 1 kávéskanál nagyon finomra vágott vöröshagyma.

Az uborkát besózni és kicsavarni nem szabad. Akinél az uborkasaláta fogyasztása gyomorpanaszokat okoz, tegye az uborkát szűrőbe vagy szitára, és forrásban levő vízzel öntse le, így könnyebben emészthető.

Az uborkasaláta készítésénél fontos szabály, hogy fogyasztás előtt legalább 2-3 órával készítsük el és jól lehűlve fogyasszuk.

Elkészítés

Friss, sötétzöld, karcsú uborkát vásárolunk. Hámozás előtt kefével gondosan megmossuk, leszárítjuk. Hámozásnál a sötétzöld héját letisztítjuk. Az uborka mindkét végéről egy kis szeletkét levágunk, megízleljük, hogy nem keserű-e? Ha keserű, addig szeletelünk le róla, amíg a keserű részt teljesen eltávolítottuk. A meghámozott uborkát folyó vízben megmossuk, meggyaluljuk. A meggyalult uborkát enyhén megsózzuk, cukrozzuk, megsavanyítjuk, egy kis borsot adunk hozzá, esetleg péppé zúzott vagy kapart, nagyon kevés fokhagymát, vagy finomra vágott vöröshagymát keverünk közé. Egy kevés olajjal megpermetezzük, nagyon jól összekeverjük, de vigyázzunk, ne roncsoljuk össze az uborkát. Aki az olaj ízét nem kedveli, ne használjon olajat. Hideg helyre tesszük (hűtőszekrénybe). Fogyasztás előtt megízleljük, ha szükséges, megízesítjük. Aki tejfölösen kedveli, tálalás előtt egy késhegynyi édespaprikával elkevert 1 dl tejföllel keverje össze. A tetejét karikára vágott zöldpaprikával, paradicsomszeletekkel díszíthetjük (vagy nagyon vékonyra szelt vöröshagymával), törött borssal és fűszerpaprikával megszórjuk.