A 16 legfinomabb sós és sajtos teasütemény karácsonyra!

Van amikor telítődünk az édessel, ilyenkor jöhet a sós és sajtos ropogtatni valók! :) Nem nagyon találni olyat, aki ne szeretné őket!

Sósperec tea mellé

400 g lisztből, 150 g vajból, 1 egész tojásból, 10 g élesztőből, csipetnyi sóval és annyi édes tejföllel, vagy nyers tejjel, amennyire szükség van, se kemény, se puha tésztát készítünk. Gyúrni nem szabad, csak addig dolgozzuk, amíg összeáll. A tésztából cipót formálunk és egyóra hosszat pihenni hagyjuk. Azután a cipót négy egyforma részre vágjuk. Egy-egy ilyen részt hüvelykujj vastagságúra kisodrunk, és ugyancsak hüvelykujj vastagságú darabokra vágjuk. Mindegyikből először 18 cm hosszú, egyenletesen vastag rudakat, majd perecet sodrunk belőlük, úgy, hogy a két végüket összecsavarjuk, és egymáshoz közel a perec ívének közepéhez nyomjuk. A pereceket most a ragasztással alul helyezzük a sütőpléhre, és utána még igazítunk a formáján. Ha a pléh megtelt, a pereceket összehabart egész tojással megkenjük és sütőben világosra sütjük. Ekkor a pléhet kivesszük a sütőből, a pereceket vízből és lisztből kavart, erősen megsózott tejföl sűrűségű péppel befröcsköljük és a sütőbe visszatéve aranysárgára sütjük.

Sós rudacskák

300 g lisztet, 150 g vajat 1 tojássárgájával, 10 g elmorzsolt élesztővel, csipetnyi sóval 1 dl tejföllel összedolgozunk. Félórás pihentetés után kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, egész tojással megkenjük, ízlés szerint köménymaggal vagy reszelt sajttal megszórjuk, majd kisujjnyi széles, 10 cm hosszú rudacskákra vágjuk, és forró sütőben megsütjük.

Sajtos keksz

200 g lisztből, 200 g vajból és 200 g reszelt ementáli sajtból kevés sóval és paprikával tésztát gyúrunk. Késfok vastagságnál is vékonyabbra nyújtjuk, tojásfehérjével megkenjük, reszelt parmezán, vagy más kemény sajttal meghintjük és formákkal kiszúrva sütőben megsütjük.

Sós tekercsek

15 g élesztőt 1/2 pohár langyos vízben kevés liszttel felfuttatunk, majd ebből a kovászból 500 g lisztből, kevés só hozzáadásával, megfelelő mennyiségű langyos vízzel kemény tésztát gyúrunk, amelyet jól kidagasztunk és rövid ideig kelni hagyjuk. A tésztát kisebb darabokra osztjuk és azokat ovális lepényekké nyújtjuk ki. Ezeket cső alakúra összesodorjuk és a megkent, belisztezett sütőpléhre rakjuk, majd miután megkeltek, tojással megkenve, darabos sóval és köménymaggal meghintve, forró sütőben megsütjük.

Burgonyás pogácsa

Héjában sütött és áttört burgonyából 200 g-ot 200 g liszttel, 200 g vajjal, 25 g sóval és 1 egész tojással összedolgozunk. A tésztát hűtőszekrényben legalább egy órán át pihentetjük, majd kétszer hajtogatjuk, mint a vajas tésztát. A hajtogatott tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét pogácsafával vagy recés húskalapáccsal recézzük, és egy órára újra hűtőszekrénybe tesszük. Azután pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tojással megkenjük, szezám- vagy köménymaggal megszórva, és forró sütőben megsütjük. A visszamaradt tésztát összegyúrjuk, egyszer megint hajtogatjuk, és kiszúrva megsütjük. Melegen tálaljuk.

Leveles vajaspogácsa

300 g jó kemény vajból és 300 g teljesen száraz lisztből elveszünk 40-40 g-ot. A vajba belegyúrjuk a 40 g lisztet, tégla alakúra formáljuk, és hidegre tesszük. A lisztből a 40 g vajjal, kevés sóval és hideg vízzel a vajhoz hasonló keménységű, jól kidolgozott tésztát gyúrunk, majd a vajjal együtt letakarva 1/4 óra hosszat pihentetjük, azután lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Közepére tesszük a vajkockát, és mind a négy oldalát ráhajtjuk, majd 20 percig pihentetjük. Utána a tésztát jó széles téglalap alakúra nyújtjuk ki, és a két szélét úgy hajtjuk be, hogy a közepében összeérjenek, majd úgy hajtjuk össze mint egy könyvet. Újabb 20 perces pihenés után kinyújtjuk. A hajtogatást még háromszor ismételjük, a 20 perces pihenők pontos betartásával. A végén fél cm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tepsibe rakott pogácsák tetejét tojással megkenjük, de úgy, hogy a tojás ne csorogjon le az oldalukon, mert akkor nem leveleik. Ezután nagyon forró sütőben megsütjük őket. Ha elkészültek azonnal tálaljuk.

Ezt a tésztát csak hűvös helyen készíthetjük. Lehetőleg minél kevesebbet lisztezzük, de ha az elkerülhetetlen, a lisztet kefével, vagy puha ecsettel állandóan söprögessük le róla. Kézzel lehetőleg ne nyúljunk a tésztához, igyekezzünk mindent a nyújtófával elintézni.

Vajastészta pástétom

Az előző recept szerint készül vajastésztából, az utolsó kinyújtás után, nagy pogácsaszaggatóval pogácsákat szúrunk ki. A pogácsák felének a közepét kisebb szaggatóval kiszúrjuk. Az egy nyert gyűrűket tojásfehérjével ráragasztjuk a teli pogácsákra, és a közepüket megtöltjük hús, vagy gombavagdalékkal, esetleg velővel, vagy sajtkrémmel. A töltelékre rátesszük a kiszúrt kis pogácsákat, és az egészet óvatosan, hogy le ne csurogjon, megkenjük tojással. Forró sütőben sütjük, melegen tálaljuk.

Hústöltelék: borjú, vagy sertéssült maradékot (lehet pörkölt is), esetleg sonkát megdarálunk, és kevés zsiradékban némi tejföl hozzáadásával, vagy a pörkölt levével 10 percig pároljuk. Borssal fűszerezzük.

Gombatöltelék: a megtisztított és megmosott gombát apróra vágva, vajon puhára pároljuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Velőtöltelék: megtisztított borjú, vagy sertésvelőt zsiradékban megpárolunk. Sóval, borssal, vagdalt petrezselyemzöldjével ízesítjük.

Pástétomos kosárkák

Cukor nélkül készült sós, omlós vajas tészta felével, amelyet előzőleg fél cm vastagra nyújtottunk, kibéleljük a vajjal kikent kis pástétomformákat. Ezután a formát megöltjük száraz borsóval, vagy babbal, és a tésztát a sütőben megsütjük. A borsót, vagy a babot kiöntjük és a megsült tésztát kiborítjuk, azután hús – ,gomba-, vagy velő vagdalékkal megtöltjük. A tészta másik feléből akkora karikákat szúrunk ki, hogy a kosárkákat befedhessük velük, majd rátesszük a kosárkára és tojással megkenve sütőben megsütjük őket. Melegen tálaljuk.

Töpörtyűs pogácsa (omlós)

300 g lisztből, 80 g megdarált töpörtyűből, 100 g zsiradékból (lehetőleg disznózsírból) 2 tojássárgájából, tejfölben feloldott 15 g élesztőből és 1 kávéskanál sóból a szükségesnek megfelelő tejföl hozzáadásával rétestésztánál valamivel lágyabb tésztát gyúrunk. Háromszor egymás után hajtogatjuk és kinyújtjuk, aztán kétujjnyi vastagra hagyva pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és a tetejét késsel bevagdossuk. A tepsiben még fél óra hosszat pihentetjük, azután tojással megkenve, jó meleg sütőben megsütjük.

Töpörtyűs pogácsa (leveles)

300 g darált töpörtyűt morzsoljuk össze 500 g liszttel, 20 g élesztővel, 1 mokkáskanálnyi sóval és ízlés szerinti törtborssal. Adjunk hozzá annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható legyen. Félórai pihentetés után négyszögletesre nyújtjuk és megkenjük 100 g zsír egyharmadával. Leveles vajastészta módjára összehajtjuk és megint pihentetjük félóra hosszat. Utána kinyújtjuk, és rákenjük a zsír második harmadát. Újabb pihentetés után a zsír utolsó harmadával kenjük meg, majd egyórai pihentetés után másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Még jobb, ha a hajtogatást este, az utolsó kinyújtást reggel végezzük. A kinyújtott tésztát pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, késsel bevagdossuk és tepsibe rakjuk. A tetejüket óvatosan megkenjük tojással és félóra pihentetés után, közép meleg sütőben szép pirosra sütjük. A pihentetést mindig hideg helyen (hűtőszekrényben) végezzük.

Káposztás pogácsa

1 kg káposztát meggyalulunk, utána még apróra vágjuk és besózzuk. Még jobb ha a káposztát megreszeljük 1/2 óra múlva jól kinyomkodjuk és 80 g zsiradékban (zsír, olaj) világos barnára pároljuk, majd hűlni tesszük. Közben 30 g élesztőt 1 dl langyos tejjel, 1 kanál liszttel és csipetnyi cukorral felfuttatunk. Egy tálban (habüstben) eldörzsölünk 1 kanál zsírt, vagy 2 kanál olajat, 1 egész tojással, 1 kávéskanálnyi sóval, 1 vizespohár langyos tejjel és annyi szitált liszttel, hogy jól gyúrható, sem kemény, sem lágy tészta legyen belőle. A felfuttatott kovászt hozzáadva nagyon jól kidolgozzuk, és az üstöt letakarva kelni hagyjuk. A megkelt tésztába lisztezett gyúródeszkán beledolgozzuk a kihűlt és jól megborsozott káposztát, azután 15 perces pihentetésekkel háromszor hajtogatjuk. Az utolsó hajtogatás után hüvelykujj vastagságúra nyújtjuk, ás nagyobb pogácsaszaggatóval, esetleg borospohárral kiszúrjuk. A kiszúrás után megmaradt tésztát nem gyúrjuk össze, hanem egymás tetejére rakva megint hüvelykujj vastagságúra nyújtjuk. A pogácsákat tepsiben még 20 percig kelesztjük, akkor késsel bevagdosva, tojással megkenve, nem túlságos forró sütőben szép pirosra sütjük.

Sajtos fánk

1 dl vizet, 100 g vajat és 100 g lisztet, csipetnyi sóval lábasban folytonos keverés közben addig főzünk, amíg a kanálról és az edény oldaláról leválik. Azután egyenként három egész tojást keverünk bele, majd az egészet idomítózsákba töltjük, és a gyengén zsírozott sütő pléhre sima nyomócsővel nagyobb dió nagyságú gömböket nyomunk. 15 perces pihentetés után forró sütőben világosra sütjük. Ha a fánkok kihűltek, tetejüket levágjuk és melléje tesszük. Az alsó részt ugyancsak idomítózsák segítségével megtöltjük sajtkrémmel úgy, hogy a fánkból kissé kiálljon, majd a levágott fedeleket a krémre helyezzük.

Köménymagos ostya

250 g liszttel, 25 g vajjal, 10 g sót és 5 g finomra tört, vagy megdarált köménymagot vízzel 15-20 percig gyúrunk, inkább lágy, mint kemény tésztává. Ezután dió nagyságú darabokra osztjuk, és azokat a sima ostyasütő vas közepére helyezzük (tallérsütő). Az ostyasütő két szárát erősen összenyomjuk, de azonnal el is engedjük. Megint összenyomjuk, megint elengedjük mindaddig, amíg a gőz a tésztából mind eltávozik. Az ostyasütő mindkét oldalán melegítve szép világosbarna ostyákat sütünk belőle.

Sós rudacska (élesztős)

10 g élesztőből egy evőkanál liszttel, csipetnyi cukorral és 2 evőkanál langyos vízzel kovászt készítünk. 140 g vajat habosra keverünk. Belekeverünk 3 tojássárgáját, 125 g tejet, csipetnyi sót és 280 g lisztet. A megkelt kovászt is a tésztához keverjük, majd fakanállal addig dolgozzuk, amíg a kanálról leválik, azután meleg helyen megkelesszük. A megkelt tésztából vastag, tetszés szerinti hosszú rudacskákat sodrunk. A rudacskákat kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, és ha újra megkeltek tojással megkenve, sóval és köménymaggal meghintve, forró sütőben megsütjük.

Sós rudacskák leveles tésztából

Leveles vajas tésztát készítünk, a leveles vajas pogácsa szerint és késfok vastagágúra kinyújtjuk. Ebből a tésztából 2 cm széles, tetszés szerinti hosszúságú tésztákat vágunk. Tojással megkenve (ne folyjon le az oldalán!) sóval és köménymaggal, vagy reszelt sajttal meghintjük és forró sütőben megsütjük.

Sós keksz

300 g lisztet és 150 g vajat eldolgozunk kevés sóval és annyi tejföllel, vagy nyers tejjel, hogy jó kemény tésztát kapjunk. Félóráig pihentetjük, majd késfok vastagságúra kinyújtva, tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk, vagy derelyemetszővel kivágjuk. Tepsibe rakva, tojással megkenve és megszurkálva lassú tűznél sütjük.