Van egy magyar falu, mely ketté van vágva, és egyik része sincs Magyarország területén

Európa legbizarrabb határa szeli ketté Szelmencet. A falu egyik fele Ukrajnához, a másik fele Szlovákiához (és így az EU-hoz) tartozik, ennek ellenére mindkét oldalon túlnyomórészt magyarok laknak. Szelmenc egyik oldalán a nyugdíj közel tízszer akkora, mint a másikon, és vannak utcák a faluban, melyek túloldalán egy órával többet mutat az óra. A furcsa helyzet olyan szürreális eseményeket okozott, mint annak a menyasszonynak az esetét, aki házassága napján ki kellett, hogy sétáljon a szögesdróthoz, hogy a határ túloldalán élő szülei láthassák őt és férjét a nagy napon.

Egy helyi férfi visszaemlékezése szerint egy nap egy szovjet katona ledobta kabátját a temető közepén, és azt mondta, itt lesz a határ. A férfi hozzátette, a helyieknek muszáj volt beletörődni a történtekbe, tehetetlenek voltak. Egy idős hölgy azt mesélte, rosszkor ment át meglátogatni nagymamáját, és azzal szembesült, hogy már nem engedték hazamenni.

Egy 90 éves néni elmondta, mindig megtalálták a módját, hogy valahogy kapcsolatot tartsanak a túloldalon rekedt szerettekkel és barátokkal, de az elmaradt beszélgetéseket, öleléseket, és találkozásokat senki és semmi nem tudja már visszaadni nekik. 

Vujity Tvrtko újságíró, televíziós riporter a közelmúltban dokumentumfilmet forgatott a faluról. Ő a következőképp kommentálta a szürreális helyzetet:

“Szoros kapcsolatok szűntek meg, és azt gondolom, ennek az Unióban nem szabadna megtörténnie, hiszen ez egy uniós, és schengeni határ is.”