Van egy magyar falu, mely ketté van vágva, és egyik része sincs Magyarország területén

Európa legbizarrabb határa szeli ketté Szelmencet. A falu egyik fele Ukrajnához, a másik fele Szlovákiához (és így az EU-hoz) tartozik, ennek ellenére mindkét oldalon túlnyomórészt magyarok laknak. Szelmenc egyik oldalán a nyugdíj közel tízszer akkora, mint a másikon, és vannak utcák a faluban, melyek túloldalán egy órával többet mutat az óra. A furcsa helyzet olyan szürreális eseményeket okozott, mint annak a menyasszonynak az esetét, aki házassága napján ki kellett, hogy sétáljon a szögesdróthoz, hogy a határ túloldalán élő szülei láthassák őt és férjét a nagy napon.

Egy helyi férfi visszaemlékezése szerint egy nap egy szovjet katona ledobta kabátját a temető közepén, és azt mondta, itt lesz a határ. A férfi hozzátette, a helyieknek muszáj volt beletörődni a történtekbe, tehetetlenek voltak. Egy idős hölgy azt mesélte, rosszkor ment át meglátogatni nagymamáját, és azzal szembesült, hogy már nem engedték hazamenni.

Egy 90 éves néni elmondta, mindig megtalálták a módját, hogy valahogy kapcsolatot tartsanak a túloldalon rekedt szerettekkel és barátokkal, de az elmaradt beszélgetéseket, öleléseket, és találkozásokat senki és semmi nem tudja már visszaadni nekik. 

Gyors és egészséges vacsora 10 perc alatt! Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Olcsó és finom cukkini recept

Vujity Tvrtko újságíró, televíziós riporter a közelmúltban dokumentumfilmet forgatott a faluról. Ő a következőképp kommentálta a szürreális helyzetet:

“Szoros kapcsolatok szűntek meg, és azt gondolom, ennek az Unióban nem szabadna megtörténnie, hiszen ez egy uniós, és schengeni határ is.”