Van valódi méz és van hamis méz – Hogyan ellenőrizzük a méz tisztaságát?

Sokan az üzletekben vásárolnak mézet abban a hitben, hogy tiszta, organikus méz kerül a kosarukba. Nem is gondolnak arra, hogy az a méz hamis is lehet. Hogy felismerjük, érdemes megismerni az árulkodó különbségeket és legközelebb nem esünk csapdába!

Ha nem ismerjük a különbségeket a valódi és a hamis méz között, sokszor választhatunk rossz terméket. Szerencsére azonban vannak egyszerű módszerek, melyekkel megkülönböztethetjük a két fajta mézet és mindig bio terméket vásárolhatunk a szintetikus, gyárban előállított méz helyett.

A szintetikus méz mentes minden tápanyagtól, mert ezek a gyártási folyamat és a szűrés során megsemmisülnek, így minősége csökken. Az FSN (Élelmiszerbiztonsági Hálózat) álláspontja szerint ezeket a mézeket az élelmiszeripar nagyon megszűri annak érdekében, hogy meggátolja, hogy pollen vizsgálattal meg lehessen állapítani annak földrajzi eredetét.

Gyors és egészséges vacsora 10 perc alatt! Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Olcsó és finom cukkini recept

Vaughn Bryant professzor szerint az üzletekben kapható mézek 75%-ban abszolút nincsen virágpor.

Szerencsére azonban van mód arra, hogy kiszűrjük a valódi mézet és nemet mondhassunk a hamis változatokra.

A hamis, mesterséges vagy nem tiszta méz rengeteg ízesítőt, adalékanyagot, melaszt, cukorszirupot, kukorica szirupot, dextrózt tartalmaz. Ha a tiszta mézet kukorica sziruppal meghamisítják, az izotóp arány valamilyen mértékben csökkenni fog a két érték között, így a teszt a hamisítás tényét könnyedén kimutatja. Legtöbbször így bizonyítják be, hogy azok a mézek, melyeknek címkéjén a “tiszta méz” felirat szerepel, valójában kukorica szirupot tartalmazó hamisítványok.

Hogy felismerjük a valódi tiszta, mézet, az alábbiakat vegyük figyelembe:

1. Fizikai jellemzők

A tiszta és a hamis méz fizikai jellemző igen eltérőek. A legfőbb különbség közöttük:

Hamis méz  – Valódi méz
• habzik – sohasem habzik
• durva, csomós textúrájú – puha, sima állagú
• folyós, gyorsan csöpög – sűrű, nem csöpög, hanem csordogál
• szagtalan vagy savanyú – méz aromájú illata van
• rétegekre tagolódik – nem válik szét rétegekre

2. Gyufás trükk

A valódi méz gyúlékony, ezért ezzel a trükkel biztosan meg tudjuk állapítani, hogy az adott termék hamis-e. Mártsunk egy száraz gyufaszálat mézbe és ha könnyedén sikerül meggyújtani, biztosak lehetünk a méz valódiságában. A hamis mézbe mártott gyufaszál nem fog meggyulladni, mivel a hozzáadott anyagok miatt tele van nedvességgel.

3. Hüvelykujj teszt

Mártsuk bele hüvelykujjunkat egy kevés mézbe és ha az lefolyik róla, a méz hamis. A tiszta méz szinte mozdulatlan marad.

4. Víz teszt

Egy evőkanál mézet tegyünk bele egy pohár vízbe. Ha a méz feloldódik, nem tiszta. A tiszta méz le fog ülni a pohár aljára.

5. Almaecetes módszer

Adjunk 2-3 csepp ecetet és némi vizet a mézhez, majd keverjük össze. Ha felhabzik, a méz hamis.

Ha ismerjük ezeket a trükköket, valószínűleg soha többé nem fognak tudni majd becsapni. Ez azért fontos, mert a hamis méz szintetikus termékként gyorsan felszívódik a szervezetben és számos mellékhatást okozhat.