Van valódi méz és van hamis méz – Hogyan ellenőrizzük a méz tisztaságát?

Sokan az üzletekben vásárolnak mézet abban a hitben, hogy tiszta, organikus méz kerül a kosarukba. Nem is gondolnak arra, hogy az a méz hamis is lehet. Hogy felismerjük, érdemes megismerni az árulkodó különbségeket és legközelebb nem esünk csapdába!

Ha nem ismerjük a különbségeket a valódi és a hamis méz között, sokszor választhatunk rossz terméket. Szerencsére azonban vannak egyszerű módszerek, melyekkel megkülönböztethetjük a két fajta mézet és mindig bio terméket vásárolhatunk a szintetikus, gyárban előállított méz helyett.

A szintetikus méz mentes minden tápanyagtól, mert ezek a gyártási folyamat és a szűrés során megsemmisülnek, így minősége csökken. Az FSN (Élelmiszerbiztonsági Hálózat) álláspontja szerint ezeket a mézeket az élelmiszeripar nagyon megszűri annak érdekében, hogy meggátolja, hogy pollen vizsgálattal meg lehessen állapítani annak földrajzi eredetét.

Vaughn Bryant professzor szerint az üzletekben kapható mézek 75%-ban abszolút nincsen virágpor.

Szerencsére azonban van mód arra, hogy kiszűrjük a valódi mézet és nemet mondhassunk a hamis változatokra.

A hamis, mesterséges vagy nem tiszta méz rengeteg ízesítőt, adalékanyagot, melaszt, cukorszirupot, kukorica szirupot, dextrózt tartalmaz. Ha a tiszta mézet kukorica sziruppal meghamisítják, az izotóp arány valamilyen mértékben csökkenni fog a két érték között, így a teszt a hamisítás tényét könnyedén kimutatja. Legtöbbször így bizonyítják be, hogy azok a mézek, melyeknek címkéjén a “tiszta méz” felirat szerepel, valójában kukorica szirupot tartalmazó hamisítványok.

Hogy felismerjük a valódi tiszta, mézet, az alábbiakat vegyük figyelembe:

1. Fizikai jellemzők

A tiszta és a hamis méz fizikai jellemző igen eltérőek. A legfőbb különbség közöttük:

Hamis méz  – Valódi méz
• habzik – sohasem habzik
• durva, csomós textúrájú – puha, sima állagú
• folyós, gyorsan csöpög – sűrű, nem csöpög, hanem csordogál
• szagtalan vagy savanyú – méz aromájú illata van
• rétegekre tagolódik – nem válik szét rétegekre

2. Gyufás trükk

A valódi méz gyúlékony, ezért ezzel a trükkel biztosan meg tudjuk állapítani, hogy az adott termék hamis-e. Mártsunk egy száraz gyufaszálat mézbe és ha könnyedén sikerül meggyújtani, biztosak lehetünk a méz valódiságában. A hamis mézbe mártott gyufaszál nem fog meggyulladni, mivel a hozzáadott anyagok miatt tele van nedvességgel.

3. Hüvelykujj teszt

Mártsuk bele hüvelykujjunkat egy kevés mézbe és ha az lefolyik róla, a méz hamis. A tiszta méz szinte mozdulatlan marad.

4. Víz teszt

Egy evőkanál mézet tegyünk bele egy pohár vízbe. Ha a méz feloldódik, nem tiszta. A tiszta méz le fog ülni a pohár aljára.

5. Almaecetes módszer

Adjunk 2-3 csepp ecetet és némi vizet a mézhez, majd keverjük össze. Ha felhabzik, a méz hamis.

Ha ismerjük ezeket a trükköket, valószínűleg soha többé nem fognak tudni majd becsapni. Ez azért fontos, mert a hamis méz szintetikus termékként gyorsan felszívódik a szervezetben és számos mellékhatást okozhat.