Véletlenül hozták létre azt az enzimet, ami megoldást jelenthet a PET palackok eltüntetésére

Fotó: ofthebox.org

Attól még messze vagyunk, hogy nagyipari felhasználásra kerüljön, de az áttörés már megtörtént. A világ egyik legsúlyosabb környezetvédelmi problémáját, a PET palackok kezelését oldhatják meg egy olyan véletlenül létrehozott enzimmel, ami felfalja a műanyagot.

A történet 2 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy japán szeméttelepen felfedeztek egy olyan baktériumot, melynek természetes táplálékai a műanyagok. A felfedezés hatalmas jelentőséggel bírt, hiszen a világon mindenütt óriási gondot jelent a műanyaghulladékok halmozódása, a több millió év alatt lebomló polietilén kezelése, emellett pedig az előállítása is, ami rendkívül olaj- és vízigényes.

A baktérium megtalálása után nemzetközi kutatócsoport szerveződött 2016-ban,

hogy kihozzák ebből a lehetőségből a maximumot. Nemrég sikerült azonosítaniuk azt az enzimet, amit a baktériumok termelnek és aminek kulcsfontosságú szerepe van a műanyag lebontásában. A kutatás azonban még egy meglepetést is tartogatott: kiderült, hogy közben módosították a molekulát, így az még hatékonyabban képes megsemmisíteni a műanyag alapanyagát képező polietilént.

A kutatást vezető John McGeehan, a Portsmouthi Egyetem professzora elmondta,

megdöbbentette őket, hogy sikerült módosítaniuk az enzimet,

hiszen ez a felfedezés hatalmas jelentőséggel bírhat az egész emberiség számára. Az óceánokba került műanyag lebomlásának megindulásához több száz évre van szükség, a baktérium viszont néhány nap alatt képes teljesen lebontani az anyagot. A kutatások megállapították, hogy a PET palackokat is lebontó enzim szerkezete hasonlít arra, amit a baktériumok a cellulóz lebontására fejlesztettek ki.

A laboratóriumi kísérletek során egyelőre 20%-os növekedést értek el a lebontási folyamat meggyorsításában, ez viszont már fantasztikus eredmény, ami azt mutatja, hogy az enzim még nem érte el teljesítményének csúcsát, azaz lehet még hova fejleszteni. Mosóporok gyártásához is használnak ipari enzimeket, ezeknél pedig néhány év alatt ezerszeres gyorsítást is képesek elérni.

A kutatók bíznak benne,

hogy ugyanez megvalósul a műanyag evő enzim esetében is. Céljuk, hogy az enzimet képessé tegyék a PET eredeti összetevőire történő lebontására, így további szénhidrogén felhasználása nélkül kerülhessen sor a hulladék újrahasznosítására. Ehhez viszont jó lenne, ha az enzimet sikerülne magas hőállású baktériumba beültetni, mivel a PET 10-100-szor jobban bomlik le a 70 fokos olvadáspont felett.

Arról a kutatók már eddig is tudtak,

hogy PET palackokat lebontani képes gombák léteznek. De ezeknek az enzimeknek a felfedezése azért jelent áttörést, mert ezeket iparilag felhasználni sokkal hatékonyabban lehet, és a környezetben sem tesznek kárt. A bolygónkat fenyegető műanyagszennyezés egyötöd részét a PET palackok képezik. A világon percenként 1 millió palackot adnak el, az újrahasznosítás mértéke pedig éppenhogy eléri a 14%-ot.

Forrás: index.hu