Világhírűvé tette a Reuters videója a 100 éves Bálint gazdát

„Bálint György, Magyarország kedvenc kertésze két héten belül ünnepli 100. születésnapját, de a tanácsaira most nagyobb szükség van, mint valaha.” – Ezzel a mondattal indul a Reuters hírügynökség írása Bálint gazdáról, a kertészkedés és a növénytermesztés különböző trükkjeit, tippjeit hosszú évtizedek óta kutató és tökéletesítő kertészmérnökről – írja az index.hu.

A Reuters hozzáteszi, hogy a jeles születésnap ellenére Bálint gazda napi rutinja szinte semmit nem változott az elmúlt években. Most is minden napot azzal indít, hogy tanácsot ad, válaszol, segít azoknak, akik hozzá fordulnak tanácsért a kertészkedéssel kapcsolatban. A világ hiába változott rengeteget, Bálint gazdát ez csak annyiban érinti, hogy most már a több mint 400 ezer kedvelővel bíró Facebook-oldalán keresztül kapja a megkereséseket, nem pedig postai úton.

„Ha visszanézek erre a 100 évre, elmondhatom, hogy a környezet ápolása a leggyönyörűbb foglalkozás, amit egy ember kívánhat magának.”

– mondja Bálint, és bátorításképp hozzáteszi, hogy bármilyen kicsi is a megművelhető földterületünk, a lényeg az, hogy valamennyi gyümölcsöt, zöldséget mindenképp termesszünk magunknak.

„Ugyanis azok, akik maguknak termelnek, több zöldséget és gyümölcsöt esznek, mint azok, akik semmit sem termesztenek” – teszi hozzá.

Bálint gazda véleménye szerint a klímaváltozás miatt különösen fontos lenne, hogy minél több ember önellátó közösségekbe szerveződjön.

Amikor a Reuters munkatársai arról kérdezték, hogy mi a titka annak, hogy 100 évesen is egészséges, és még mindig aktívan dolgozik, csak annyit felel, hogy egész élete során olyan dologgal foglalkozhatott, amit szerezett, és amiben megtalálta az örömét.

„Egy kertésszel minden nap történik valami, kihajthat az első gyökér a magból, megérik a paradicsom, vagy kinyílhat egy virág.”