9 trükk, amit fontos tudni, hogy az orchidea sokszor virágozzon!

Az emberek többsége szereti az orchideát, ez a csodálatos növény akkor a legszebb amikor virágzik. Ahhoz, hogy az orchidea sok virágot teremjen be kell tartanunk néhány fontos szabályt, ma ezeket a szabályokat szeretnénk megismertetni veletek.

1. Sokat számít a növény életkora

Az orchidea általában akkor virágzik amikor 1,5 – 3 éves. Ha nem jelennek meg a virágok rajta, akkor érdemes utánajárni a növény korának lehet, hogy túl korai még, hogy virágot hozzon. A növény életkorát meg lehet állapítani a leveleiről, az a növény amely készen áll a virágzásra 5-8 levéllel rendelkezik, a fiatalabb növénynek pedig kevesebb levele van. Ha az orchidea túl hamar virágzott akkor elpusztulhat, a fiatal növény nem tud helyrejönni virágzás után.

2. Vigyázzunk a gyökerekre

Az orchidea gyökerei aktívan részt vesznek a fotoszintézisben, ezért nagyon fontos, hogy biztosítsunk neki elegendő természetes fényt. Ültessük az orchideát átlátszó cserépbe.

3. Ne változtassuk meg az orchidea helyét

Az orchidea nem szereti, ha ide-oda van pakolgatva, bármilyen helyváltoztatás stresszt jelent a növény számára, ezért megállhat a növekedése. Csak akkor tegyük a növényt egy másik helyre, ha nagyon muszáj, de mindenképpen biztosítsunk elegendő természetes fényt a számára. Ha úgy látjuk, hogy az orchidea nemsokára virágozni fog, akkor ne mozdítsuk el a helyéről.

4. A fény jelenti az életet az orchidea számára

Az orchidea nagyon kényes a fényre, ezért napos helyre tegyük és napközben se legyen árnyékos helyen. Ha nem tudjuk folyamatosan biztosítani a fényt a növény számára akkor használjunk egy speciális lámpát, amely biztosítja a fényt. Vigyázzunk, hogy ne szárítsa ki a levegőt a növény körül és ne melegedjen fel túlságosan.

5. A helyes öntözés

Az orchidea öntözésének külön szabályai vannak. Ha szeretnénk elkerülni a gyökerek megpenészedését akkor arra vigyázzunk, hogy csak akkor locsoljuk meg a növényt amikor a földje teljesen száraz, vagyis 10 – 12 naponta. Az öntözés nem függ az orchidea korától és az évszakoktól, de azt tudnunk kell, hogy virágzás után egyszer egy hónapban kell az orchideát meglocsolni.

Ha olyan körülményeket biztosítunk az orchidea számára amely hasonló a természetes élőhelyéhez és kevesebbet fogjuk locsolni, akkor sűrűbben fog virágozni. Azt azért ne feledjük, hogy a növényt sűrűbben kell locsolni virágzás előtt és virágzás közben is.

6. A hőmérséklet változás nagyon káros a növény számára

Az orchidea nem szereti a hőmérséklet változás., akkor virágzik a legjobban, ha a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti különbség legtöbb 4-6 C fok. Nyáron a növényt éjszakára kitehetjük az erkélyre , hogy éjszaka is megfelelő hőmérsékleten legyen, amikor pedig beköszönt a tél, tartsuk a növényt minél távolabb a fűtőberendezésektől. A helyiséget mindig szellőztessük ahol az orchideát tartjuk, de vigyázzunk ne legyen huzat.

7. Válasszuk ki a megfelelő táptalajt

Ahhoz, hogy az orchidea megfelelően fejlődjön szüksége van megfelelő táptalajra, ezért olyan földet válasszunk a számára amely káliumban és foszforban gazdag. Így hamarabb megjelennek a rügyek  és a virágok is egészségesebbek és erősebbek lesznek. 

8. A páratartalom is lényeges

Nagyon fontos az orchidea számára a megfelelő páratartalmú levegő, mert az orchidea nem szereti a száraz levegőt. Ha a levegő száraz akkor megállhat a növény fejlődése és a még ki nem nyílt rügyek is elhervadhatnak. A levegő páratartalma 60 százalék körüli kellene legyen ahhoz, hogy ezt elérjük tegyünk a növény mellé egy kisebb edénybe vizet. Napközben permetezhetünk is köré egy kevés langyos vizet.

9. A stressz segít a virágzásban

Előfordul olyan eset amikor minden szabályt betartunk és a növény mégsem virágzik lehet, hogy túl kényelmesek a körülmények a számára. Azért, hogy harcoljunk ez ellen a kényelem ellen, stressz helyzetet kell teremtenünk a számára.

Tegyük át egy árnyékosabb helyiségbe vagy locsoljuk ritkábban, így elősegíthetjük a virágzást. Az orchideának van egy pihenőidőszaka. A pihenőidőszak a növény virágzása után történik, ilyenkor a növény erőt gyűjt a következő virágzáshoz, nincs szüksége különleges gondozásra. Ez az időszak a legjobb alkalom az átültetésre, mivel ilyenkor nem virágzik elviseli ezt. Az átültetés akkor javallott, amikor a gyökérzete már túlságosan kiemelkedik a cserépből. Az átültetést 2-3 évente vagy ennél is ritkábban végezzük.