A 12 legfinomabb gyümölcssaláta receptje, fenséges édes desszertek!

Az ebéd kitűnő kiegészítője a gyümölcssaláta. Szép színű, érett, kemény, hibátlan nyers gyümölcsből készítjük. A gyümölcsöt megmossuk, rozsdamentes késsel meghámozzuk, magházát kivágjuk, vékonyan felszeleteljük, és azonnal megcsepegtetjük citromlével. hogy meg ne barnuljon. A gyümölcssalátát télen is friss gyümölcsből készítjük.

A salátát többfajta élénk színű gyümölcsből állítsuk össze. A gyümölcssalátákat mazsola, darált mandula, dió, mogyoró stb. hozzáadásával is készíthetjük. Kitűnőek a sűrű tejszínnel leöntött saláták. Tejszín helyett különféle gyümölcsszörpöt is használhatunk. A saláta jobb ízű, ha legalább 1/2 órával a tálalás előtt készítjük el, hogy a cukor és az ízesítő átjárja a gyümölcsöt. Behűtve, de nem túlságosan hidegen, tejszínnel díszítve tálaljuk. Az egyes receptek adagjai 4 személyesek.

Cseresznye és meggysaláta

Hozzávalók: 300 g cseresznye, 300 g meggy, 0.5 dl rum, 50 g darált dió, 1 dl tejszín, 50 g porcukor.

A cseresznyét és meggyet megmossuk, kimagozzuk, és üvegtálra rendezzük. Meglocsoljuk rummal, meghintjük darált dióval, leöntjük a porcukorral elkevert tejszínnel, és összekeverjük. Behűtve tálaljuk.

Egressaláta

Hozzávalók: 600 g érett egres, 100 g porcukor, 1/2 dl málnaszörp, 1.5 dl tejszín, 30 g darált dió.

A megtisztított, megmosott egrest szétnyomkodjuk, megszórjuk porcukorral, leöntjük a málnaszörppel meg a tejszínnel, és jól elkeverjük. Tetejét meghintjük darált dióval, és behűtve adjuk asztalra.

Epersaláta

Hozzávalók: 600 g eper, 100 g porcukor, 2 dl tejszín.

A megtisztított és megmosott epret szétvágjuk vagy szétnyomkodjuk. Porcukorral megszórjuk, és rövid időre hideg helyre tesszük. Ráöntjük a tejszínt, és összekeverjük.

Baracksaláta

Hozzávalók: 600 g barack, 0.5 dl rum, málnaíz, 1 dl tejszín, 50 g porcukor.

A megmosott barackot kétfelé vágjuk, magját kivesszük, belsejével felfelé üvegtálra rakjuk, és meglocsoljuk rummal. Minden fél barackba egy kevés málnaízt teszünk. A behűtött tejszínt felverjük, hozzákeverjük a porcukrot, és a megtöltött barackokat a tejszínhabbal díszítjük. Behűtve tálaljuk.

Őszibarack-saláta

Hozzávalók: 600 g őszibarack, citromlé, vörösáfonyaíz, 1 dl tejszín, 50 g porcukor.

Az őszibarackot megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, belsejével felfelé üvegtálra rakjuk, és citromlével megcsepegtetjük. A mag helyébe minden fél barackra egy kevés vörösáfonyaízt teszünk. A jól behűtött tejszínt felverjük, belekeverjük a porcukrot, és az őszibarackot körbe feldíszítjük. Behűtve tálaljuk.

Feketeáfonya-saláta

Hozzávalók: 600 g fekete áfonya, 0.5 dl rum, 100 g porcukor, 1.5 dl tejszín.

A megtisztított és átválogatott fekete áfonyát meglocsoljuk a rummal, meghintjük cukorral, és összekeverjük. Leöntjük a tejszínnel, és együtt még elkeverjük. Behűtjük.

Vörösáfonya-saláta

Hozzávalók: 600 g áfonya, 150 g porcukor, 0.5 dl fehér bor, 1.5 dl tejszín.

A vörös áfonyát átválogatjuk, megmossuk, rászórjuk a cukor felét, felöntjük egy kevés forró vízzel, és főzzük. Befedve kihűtjük. A már kihűlt vörös áfonyára ráöntjük a bort, meghintjük a maradék cukorral, leöntjük a tejszínnel, és összekeverjük.

Körtesaláta szőlővel

Hozzávalók: 400 g körte, 1/2 citrom leve, 200 g szőlő, 30 g darált dió, 1 dl tejszín, 50 g porcukor.

A meghámozott és negyedekre vágott körte magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és megcsepegtetjük citromlével. Hozzátesszük a megmosott és leszemelt szőlőt, a darált diót, és mindezt óvatosan összekeverjük. A jól behűtött és felvert tejszínt elkeverjük a cukorral, és az elkészített körtesalátát a tejszínhabbal díszítjük.

Almasaláta

Hozzávalók: 600 g alma, 1/2 citrom leve, 50 g hámozott, darált mandula, 50 g mazsola, 1 dl tejszín, 50 g porcukor.

A hámozott almát negyedekre vágjuk, magházát kivágjuk, és vékonyra felszeleteljük. Üvegtálra tesszük, és citromlevet csepegtetünk rá. Meghint-jük hámozott, darált mandulával, megtisztított mazsolával, és összekeverjük. A tejszínben elkeverjük a cukrot, az elkészített salátával összevegyítjük, behűtjük.

Narancssaláta

Hozzávalók: 600 g narancs, 50 g porcukor, citromlé, 50 g dió.

A narancsokat meghámozzuk, karikára vágjuk, a magvakat kiszedjük, becukrozzuk, citromlével meglocsoljuk, és vagdalt dióval díszítjük.

Kevert gyümölcssaláta

Hozzávalók: 100 g alma, 100 g körte, 100 g őszibarack, 100 g szőlő, 200 g szilva, citromlé, 100 g porcukor, 2 dl tejszín, tejszínhab.

A meghámozott és negyedekre vágott alma és körte magházát eltávolítjuk. Azután vékony szeletekre vágjuk. Az őszibarackot kimagozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. Hozzátesszük a leszemelt szőlőt és a kimagozott és kisebb darabokra vágott szilvát. Mindezt jól meglocsoljuk citromlével, és összekeverjük. Porcukorral megcukrozzuk, ráöntjük a tejszínt, és jól elkeverjük. Az üvegtálra halmozott kevert salátát tejszínhabbal díszítjük, és behűtve tálaljuk.

Gyümölcssaláta mandulával

Hozzávalók: 200 g alma, 300 g őszibarack, 100 g ribiszke, citromlé, 60 g porcukor, 30 g hámozott, darált mandula, tejszínhab. Az érett almát megmossuk, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Üvegtálba tesszük, és meglocsoljuk citromlével, hogy meg ne barnuljon. Az őszibarackot megmossuk, kisebb dara-bokra vágjuk, és az almához tesszük. Végül hozzátesszük a leszemelt, érett ribiszkét, porcukorral megcukrozzuk. A hámozott, darált mandula egy részét összekeverjük a salátával. A maradék mandulát a saláta tetejére hintjük. A kész salátát cukrozott tejszínhabbal díszítjük, és be-hűtve tálaljuk.